Volledig scherm
Baby thuis in een speciale slaapzak met lampjes. © JBZ

Baby's in speciale geelzuchtslaapzak eerder uit JBZ

DEN BOSCH - Pasgeboren kinderen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis met geelzucht kunnen voortaan toch direct naar huis. Het JBZ geeft de ouders een speciale slaapzak in bruikleen die licht afgeeft. 

Paul Roovers

Tot nu toe kregen baby's met geelzucht of die geel zien op de couveuse-afdeling  van het ziekenhuis fototherapie. Die gele kleur wordt veroorzaakt door een te hoog bilirubinegehalte in het bloed. Door ze letterlijk bloot te stellen aan speciaal licht wordt het  bilirubinegehalte lager en verdwijnt de gele kleur. Het ziekenhuis gebruikt voor de therapie zelf ook slaapzakken.

Door deze speciale slaapzak mee te geven, kan de kraamtijd voor de ouders meteen thuis beginnen.  De baby ligt er bloot in, tussen de lichtjes die onder en boven in de slaapzak zitten. De beide verlichte lagen worden gesloten met klittenband. 

Tijdens deze thuisbehandeling worden de bilirubinewaarden van de baby dagelijks thuis gecontroleerd door de prikdienst van het ziekenhuis. De kinderarts heeft tijdens de behandeling contact met ouders en verloskundige. 

Als het babytje voldoende is hersteld wordt de slaapzak weer ingeleverd. na reiniging en controle kan die opnieuw worden gebruikt. 

In het JBZ krijgen jaarlijks rond 150 baby's de fototherapie. De thuistherapie is niet mogelijk bij te vroeg geboren baby's, maar alleen bij gewone geboortes en kinderen die geboren worden tussen 35 en 37 weken. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch