Volledig scherm
© Maasshuttles

Badminton in blacklight: ‘De dropshots vallen net iets anders’

DEN BOSCH - Badminton in Nederland heeft -mede doordat wereldtoppers ontbreken- wel eens betere tijden gekend. De populariteit is tanende. Een uitvloeisel daarvan is dat de sport steeds vaker in verband wordt gebracht met ‘spruitjes en truttigheid’. Om tegenspel te bieden aan het ietwat suffige imago heeft badmintonvereniging De Maasshuttles iets ludieks bedacht: het organiseren van een blacklight toernooi. De fantasievariant vond zaterdagmiddag in Maaspoort Sports & Events gretig aftrek.

“Alsof je ineens in een nieuwe wereld bent belandt.” Dat was in a nutshell de ervaring van ‘recreant’ Lilianne Heemels, een van de circa 145 leden van de Bossche club. Inderdaad, de volledig verduisterde zaal had in het (long wave) ultraviolette licht een totaal andere uitstraling dan gebruikelijk. Twaalf blacklights zorgden ervoor dat slechts de fluorescerende elementen, waaronder de afgetapete lijnen van de speelvelden en de bovenzijden van de netten, zichtbaar waren. 

Ook de randen van de rackets die met speciale tape waren beplakt, de meeste kledingstukken én niet te vergeten de shuttles lichtten op in de duisternis. Het gros van de deelnemers had bovendien het gezicht van fluorescerende krijtstrepen voorzien. “Onder dat soort omstandigheden is het logisch dat je belevingswereld verandert. Zo vallen de dropshots voor je waarnemend vermogen net iets anders dan normaal”, ventileerde Heemels. Medeorganisator Wesly Berlee, speler van het zesde competitieteam, had vooral moeite met het inschatten van de diepte: “Dit grapje vergt een afwijkende manier van kijken. dat ging met vallen en opstaan. Met name in het begin gaf het feit dat ik geen controle had op de situatie mij een onmachtig gevoel.”

“Gekeken naar het animo is de kans groot dat we dit vaker gaan doen”, sprak voorzitter Frank Ligthart verheugd. “Verdeeld over elf banen hebben ongeveer 125 liefhebbers op speelse wijze de krachten met elkaar gemeten. De vijf speeldisciplines kwamen daarbij allen aan bod. Een leuke ‘bijvangst’ is dat deze middag enkele nieuwe leden heeft opgeleverd.”

Volledig scherm
De organisatoren van het blacklight-toernooi dat overigens geen competatieve elementen bevatte © Chris Korsten

In samenwerking met indebuurt Den Bosch