Volledig scherm
Het vaandel bij het gat op de Markt © Bart Gotink/BD

Bak met flyers was al niet hufterproof, vaandel nu ook weg bij gat in Markt: ‘Mooi geweest’

Do 13 dec. Helemaal hufterproof bleken de bakken met flyers niet, en dus verdwenen deze al snel van het hek langs het ingestorte Pearlepand. 

Door Bart Gotink

Op de flyers konden Bosschenaren hun reacties kwijt over die ‘historische’ instorting en hun gedachten opschrijven over de nieuwe, lege plek in de stad. Met de flyers werd er ook een vaandel met gedicht aan de muur gehangen.

Op een mooie plek zijn mensen zuinig

Maar goed, de flyers waren dus best snel verdwenen, het gat veranderde op sommige dagen in een soort vuilnisbak. Om te voorkomen dat er teveel vuil in belandde, spande de gemeente een zeil tussen het hek. ,,Schijnbaar werkt het zo. Op een mooie plek zijn mensen zuinig, voor een plek die onverzorgd is, zorgen mensen ook minder", stelt initiatiefnemer van de flyers en het vaandel Imke Dillen.

Nu gaat het gedicht weg. Tijd voor iets nieuws, zegt Dillen. In totaal kwamen er zestig reacties binnen. Die kwamen vooral binnen toen het vaandel er net hing, daarna waren de flyers tenslotte weg. ,,Maar we hebben ook een hoop reacties die niet zijn opgeschreven. Een boekje komt er in elk geval niet, we hebben ze doorgegeven aan de eigenaresse. Misschien doet zij er nog iets mee", aldus Dillen. De reacties lopen uiteen van ervaringen op de avond zelf tot ideeën voor wat er nu gebouwd moet worden.

Stuk openbare ruimte

Het lange gedicht op de kapotte gevel zorgde er in elk geval voor dat mensen bleven hangen voor het gat. ,,Het is sinds de instorting een plek geworden waar mensen graag komen. Het voelt plots als een stuk openbare ruimte, alhoewel het natuurlijk iemands eigendom is.”

En vanuit de eigenaar is het wachten op nieuwe plannen, nu aanstaande maandag het vaandel verdwijnt. Wanneer? Dillen: ,,Dat weten wij ook niet. Wij zijn alleen dienstbaar geweest aan de overgang van oud naar het nieuw. Nu maken we weer plaats. Maar het komt vast goed.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch