Volledig scherm
© ANP

Ballonnenverbod gaat er komen in Den Bosch

DEN BOSCH - Een meerderheid van de gemeenteraad in Den Bosch is voor een ballonnenverbod. Zes partijen (goed voor twintig zetels) dienen dinsdag 11 december een voorstel in om een verbod in de Algemene Plaatselijke Verordening op te nemen. 

Vorige week zag het er al naar uit dat een meerderheid voor een ballonnenverbod zou zijn, maar nu ook de SP het voorstel steunt is er dus een meerderheid. Inclusief de steun van de coalitiepartijen D66 en GroenLinks. Het initiatief van het verbod komt van De Bossche Groenen nadat de VVD eind november 500 ballonnen de lucht in liet gaan bij een congres in de Brabanthallen.

Bij het verbod wordt wel een onderscheid gemaakt; het gaat om onbemande ballonnen die met helium, open vuur of andere gassen opgelaten worden. En waarbij de richting en hoogte van de ballon niet door menselijk ingrijpen kan worden bepaald. 

Met deze bepalingen omzeilen de partijen de discussie over het oplaten van ballonnen bij herdenkingsdiensten voor kinderen omdat deze ballonnen veelal met zuurstof worden gevuld. Burgemeester Jack Mikkers wees vorige week op deze herdenkingen en verklaarde ook dat handhaven van het verbod lastig zal zijn. 

Het voorstel wordt ingediend door De Bossche Groenen, PvdA, SP, GroenLinks, Leefbaar 's-Hertogenbosch en D66. 

  1. Mist en onduidelijkheid rond nieuw theater in Den Bosch
    PREMIUM
    ANALYSE

    Mist en onduide­lijk­heid rond nieuw theater in Den Bosch

    DEN BOSCH - Ruim een maand geleden presenteerde de gemeente architectenbureau NOAHH uit Amsterdam als ontwerper van het nieuwe Theater aan de Parade. Een ronkend persbericht over de keuze voor het schetsontwerp van NOAHH - want meer ligt er niet - én twee afbeeldingen hoe het nieuwe theater er in de toekomst uit zou kunnen zien. Er kwam ook telefonisch nog een reactie van de gemeente: het is een schetsontwerp en zelfs niet gezegd dat het theater er aan de buitenzijde uit komt te zien als nu wordt getoond. Punt. Dat is tot nu toe alle informatie waar de stad het mee moet doen. Niet meer en niet minder.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch