Volledig scherm
Het uit Utrecht afkomstige mixed kwartet Fyra trapte in de Grote Kerk af tijdens het Concert der Kampioenen, waarbij de presentatie in handen was van Ingrid van Rooij. © Chris Korsten

Barbershop Ontmoetingsfestival is ideale showcase voor minister

DEN BOSCH - Koren zijn er in alle soorten en maten. Barbershop singing is een vierstemmige uit Amerika overgewaaide discipline, met vaak een vijfde (vibrerende) stem als 'bonus' in de vorm van ringing chords. Dit weekend staat in de stad de elfde editie van het tweejaarlijkse (inter)nationale Barbershop Ontmoetingsfestival op de agenda.

Een druk bezet man, dat is Stuart Sides zeker. De 50-jarige Brit uit Hellevoetsluis is musical director bij meerdere gerenommeerde koren en andere vocale gezelschappen. Mede daardoor geldt hij als een autoriteit op dit gebied. Bij het Concert der Kampioenen, de traditionele prelude van het festival op de vrijdagavond, moet hij stevig aan de bak. 

Niveau

In de Grote Kerk, waar achterin doeken zijn gespannen om de akoestiek te verbeteren, heeft hij de taak op zich genomen liefst twee koren bij de hand te nemen. Eerst gaat hij als dirigent op muzikaal avontuur met het ruim vijftigkoppige No Borders Show Chorus, bestaande uit vrouwen van diverse nationaliteiten. ,,Het koor komt eens per maand bijeen in Venray. Sommige leden wonen in München of Berlijn, maar pakken gewoon het vliegtuig om naar de repetities te gaan. Ik verbaas me voortdurend over hun niveau. Een eer om met ze samen te werken", geeft Sides prijs. 

Later staat een optreden met het mannenkoor Momentum uit Gorinchem op het menu. ,,Met beide koren ga ik komend jaar naar het WK, respectievelijk in LA en Louisville." Op het gezicht van John van der Sluiszen, secretaris van de organiserende stichting Barbershop Ontmoetingsfestival(BOF), verschijnt een glimlach:,,Zegt iets over de kwaliteit die je hier aantreft. Naast NBSC zijn alle koren en kwartetten, die afgelopen maart tijdens de Holland Harmony Conventie kampioen zijn geworden, uitgenodigd. Dat verklaart gelijk de naam van het concert dat overigens geen wedstrijdelement kent."

Werkbezoek

Het is geen gebakken lucht wat hij zegt, want het publiek in de goedgevulde kerk is meteen vanaf de allereerste tunes van het Fyra mixed kwartet razend enthousiast.
Zaterdagochtend om 11.30 uur verrichtte stichtingvoorzitter Jacques de Rijck in het JBAC de officiële opening van het festival. Daarbij was ook OCW-minister Ingrid van Engelshoven aanwezig. Dit op uitnodiging van Koornetwerk, de landelijke vereniging van korenorganisaties waar onder andere Holland Harmony bij is aangesloten. De presentie van de minister had de status van een werkbezoek. De bewindsvrouw heeft namelijk -met het oog op een eventuele financiële ondersteuning in de toekomst- te kennen gegeven dat ze zich nader wil oriënteren op de koorsector.
Hierna beet het gastkoor Duketown Barbershop Singers onder leiding van Stef Fennis het spits af. 's Middags etaleerden twintig koren en zeven kwartetten, verspreid over vijftien locaties in de binnenstad, hun zangkunsten. Ook The Duketown Ladies waren van de partij.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch