Volledig scherm
Visualisatie van bedrijventerrein Rosmalense Plas langs de A2 bij Empel. De groene strook daarboven is Empel-Zuid. © Gemeente Den Bosch

‘Bedrijfsgrond Empel-Zuid niet verkopen voordat oplossing verkeer er is’

DEN BOSCH - De gemeente moet in het bedrijventerrein Empel-Zuid voorlopig stoppen met de verkoop van grond. Dat wil het bewonersradenoverleg Rosmalen e.o. 

 In een brief aan de gemeenteraad schrijft het bewonersoverleg dat eerst gekeken moet worden naar de beste oplossing voor de afwikkeling van het groeiende autoverkeer van en naar Rosmalen, Groote Wielen en Empel via Hooghemaal en Empelseweg. Daarvoor kan het nodig zijn dat ter hoogte van het knooppunt Empel een nieuwe aansluiting  komt op A2 en/of A59. Maar als de gemeente gewoon doorgaat met het verkopen van bedrijfspercelen, worden die mogelijkheden juist steeds beperkter, waarschuwen de bewoners. 

De gemeente is al geruime tijd bezig om bedrijfsgrond te verkopen zuidelijk van het dorp Empel. Aanvankelijk liep dat, onder meer door de crisis, niet voortvarend. Langs de Diepteweg waren lange tijd slechts een enkele percelen bebouwd. Met het aantrekken van de economie, wordt de belangstelling voor de gronden groter. Zo heeft bedrijfscateraar Appèl een nieuwe hoofdkantoor in gebruik in de zuidelijkste punt van het gebied. En aan de Diepteweg zijn intussen enkele kleinere  bedrijfspanden gebouwd.

Oostelijke landweg

Misschien nog wel langer loopt  de discussie hoe het toenemende verkeer in het oostelijke deel van de gemeente beter kan worden afgewikkeld. De eerste gedachten gingen daarbij eigenlijk vooral uit naar een oostelijke landweg langs Kruisstraat met een aansluiting op de A59 bij Mariaoord. 

Naarmate de jaren vorderden is er ook steeds meer steun gekomen voor een oplossing westelijk van de stad. Daarbij is onder meer een aansluiting bij Knooppunt Empel in beeld. De gemeenteraad heeft er bij B en W op aangedrongen om daarom integraal naar de problematiek en mogelijke oplossingen te kijken; dus zowel mogelijkheden aan de oostkant van de stad als aan de westkant. 

Nog nooit gereageeerd

In de brief aan de gemeenteraad schrijft het bewonersoverleg dat al herhaaldelijk aan de gemeente is gevraagd om de verkoop van bedrijfsgrond in Empel-Zuid even stil te leggen. Daarop heeft het college echter volgens de briefschrijvers nog nooit gereageerd. 

Emplina

Ook de bestuursraad Empel heeft herhaaldelijk aan de gemeente gevraagd om  oplossingen voor verkeersknelpunten af te stemmen met de verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein. Voor de bestuursraad gaat het daarbij vooral om de problemen met Emplina. De velden van de voetbalvereniging liggen langs de Empelseweg, maar het verkeer moet door de aanpalende woonwijk. De bestuursraad wil dat de gemeente kijkt of er mogelijkheden zijn voor een nieuwe aansluiting op de Empelseweg op het moment dat ook het bedrijventerrein er een aansluiting krijgt. 

Volledig scherm
Het gebied tussen Empel en de Rosmalense Plas gezien vanuit de lucht. © Google

In samenwerking met indebuurt Den Bosch