Pal achter de bestaande bedrijfsgebouwen (rechts) komt een groot parkeerterrein en daarachter over de volle breedte de nieuwe mega-bouwmarkt. De weg Groote Vliet loopt maar tot het parkeerterrein.
Volledig scherm
Pal achter de bestaande bedrijfsgebouwen (rechts) komt een groot parkeerterrein en daarachter over de volle breedte de nieuwe mega-bouwmarkt. De weg Groote Vliet loopt maar tot het parkeerterrein. © Google

Bedrijventerrein Grote Vliet Rosmalen opgesplitst

ROSMALEN - De gemeente Den Bosch wil bedrijventerrein Grote Vliet, waar nu al Gamma en BasicFit zitten, opsplitsen. Dat is een gevolg van komst van een grote mega-bouwmarkt en de nieuwe middelbare school. 

Bedrijventerrein Groote Vliet in de Groote Wielen moest aanvankelijk worden gerealiseerd aan weerszijden van de gelijknamige weg Groote Vliet. Die loopt van de Blauwe Sluisweg tot aan het sportpark. Het terrein was hiervoor door de gemeente op papier ingedeeld in wat kleinere bouwkavels. 

Doordat de gemeenteraad heeft ingestemd met de bouw in het gebied van de nieuwe middelbare school met sporthal én een mega-bouwmarkt, is een andere stedenbouwkundige indeling nodig. Die werd gisteravond op een informatiebijeenkomst in stadsboerderij Eygentijds toegelicht. 

De weg Groote Vliet loopt nu nog dwars door het gelijknamige bedrijventerrein, maar wordt dus afgekapt.
Volledig scherm
De weg Groote Vliet loopt nu nog dwars door het gelijknamige bedrijventerrein, maar wordt dus afgekapt. © Google

Brede strook met bomen

In de nieuwe visie komt de grote bouwmarkt dwars achter de Gamma en BasicFit te liggen, met daartussen een groot parkeerterrein. De weg Groote Vliet loopt ook daarbij niet verder meer dan dit parkeerterrein.  De nieuwe middelbare school wordt verder oostelijk gebouwd, bijna tegen het sportterrein van de Gryphons aan. Tussen school en bouwmarkt komt een brede groenstrook met bomen. De school wordt voor verkeer bereikbaar door een nieuwe toegangsweg vanaf Hooghemaal. 

Eén groot bouwblok

Stedenbouwkundige Saskia Cuijpers van de gemeente legde uit dat de mega-bouwmarkt tussen 10.000 en 25.000 vierkante meter wordt met een hoogte tussen 10 en 18 meter.  Eén groot bouwblok dus.  Als dat parallel aan de weg wordt gebouwd zou er zowel vanuit de Overlaet als Groote Wielen zicht zijn op grote lange gevels. Door het gebouw te draaien, valt het zicht op de veel kleinere zijkanten. Aan de voorkant valt het deels weg achter de bestaande gebouwen. En aan de achterzijde komen enkele rijen bomen. Die groenstrook zorgt bovendien voor een natuurlijke scheiding met  met de nieuwe school  die zo ‘een heel eigen beleving krijgt’. De schollgebouwen krijgen een relatie met het achterliggende sportpark, waarvan ook deels gebruik wordt gemaakt. ,,Bovendien kunnen we zo makkelijker verbindingen maken tussen de wijk Overlaet en de Groote Wielen.” Aan de noordzijde komt een nieuw fietspad langs het Hooghemaal. 

Schooljaar 2021-2022

De nieuwe school, waarin Rodenborch College en Jeroen Bosch College opgaan, is op z'n vroegst in 2021 klaar en te gebruiken voor het schooljaar 2021-2022. Schoolbestuur OMO laat er nu al wel ontwerpen voor maken. Welke keten de nieuwe megabouwmarkt betrekt is volgens de gemeente nog niet duidelijk.

In de eerste opzet van het bedrijventerrein waren bedrijfskavels aan weerszijden van de weg geland.
Volledig scherm
In de eerste opzet van het bedrijventerrein waren bedrijfskavels aan weerszijden van de weg geland. © gemneente Den Bosch

In samenwerking met indebuurt Den Bosch