Volledig scherm
Bomen langs de Boschveldweg worden komende jaren gekapt © Google Maps

Beeldbepalende bomen langs de Boschveldweg gaan allemaal om, ProRail ziet geen andere mogelijkheid

Vr 13 sep. De karakteristieke Boschveldweg gaat ergens de komende jaren onherkenbaar veranderen. 34 beeldbepalende bomen worden daar omgezaagd voor de komst van een trillingswand. 

Volledig scherm
Bomen langs de Boschveldweg worden komende jaren gekapt © Google Maps

Door Bart Gotink

,,Om die wand te kunnen maken is het inderdaad noodzakelijk over een lengte van ongeveer 250 meter tussen globaal Sint Lucasstraat en de stationstunnel bomen te kappen", bevestigt een woordvoerder van ProRail. De spoororganisatie zegt onderzocht te hebben of de bomen gespaarde konden worden.

‘Te hoge kosten’

,,Omdat het om landschapsbepalende bomen gaat, is er serieus gekeken naar een alternatief. Daarbij is onderzocht of het mogelijk zou zijn de wand dichter op het spoor te plaatsen. Daarvoor moeten echter meerdere panden langs het spoor gesloopt worden. Vanwege de zeer hoge kosten is er voor gekozen om de wand niet direct langs het spoor, maar langs de Boschveldweg te leggen", vertelt de woordvoerder. Ook een herplant van bomen langs dezelfde straat is niet mogelijk, bevestigt ProRail.

Volledig scherm
Bomen langs de Boschveldweg worden komende jaren gekapt © Google Maps

De bomen moeten wijken vanwege de komst van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Dat programma houdt grofweg in dat er op de drukste lijnen veel meer treinen gaan rijden over de bestaande sporen, tot wel zes stoptreinen, zes intercity’s en twee goederentreinen per uur per richting. Daarvoor zijn ook maatregelen nodig om de overlast voor omwonenden wat betreft geluid en trillingen te beperken. Langs de Boschveldweg komen daarom trillingswanden te liggen. Wanneer de kap plaats gaat vinden, is onduidelijk. Momenteel ligt het PHS ook stil vanwege de stikstofuitspraak

‘Het maximale doen om bomen te redden’

De politiek partij De Bossche Groenen broedt in elk geval op vragen aan het stadsbestuur. ,,Het is toch doodzonde als we van deze platanen afscheid moeten nemen. Soms kunnen bomen, met een beetje extra inspanning, alsnog ingepast worden. Ik roep iedereen, waaronder het college, dan ook op om het maximale te doen", zegt Judith Hendrickx van de partij.

Volledig scherm
Bomen langs de Boschveldweg worden komende jaren gekapt © Google Maps

De bomenrij is volgens de structuurkaart van de gemeente een ‘waardevolle boomstructuur’. De bomen zijn momenteel rond de 45 jaar oud en hoger dan 20 meter. De bomen hebben geen ziektes en een goede toekomstverwachting, staat te lezen in een rapport van Arcadis (.pdf).

In samenwerking met indebuurt Den Bosch