Belgische trekpaarden eggen bodem voedselbos d’ Ekkers: Madelief wil er straks wel een appeltje eten

VideoBERLICUM - Kinderburgemeester Madelief Houtman van gemeente Sint-Michielsgestel ziet zich al een appeltje eten in het nieuwe voedselbos d’ Ekkers in Berlicum. Maar ze moet nog een jaartje of tien wachten. De kop is er in ieder geval al af.

De wens van buurtbewoners rond de Westakkers in Berlicum om een voedselbos aan te leggen op twee maïsvelden nabij de Zomerdijk ging woensdagochtend in vervulling. Boer Paul trapte af. Met twee Belgische knollen en een eg erachter nam hij de bodem vast onder handen. ,,Die maak ik open met de eg. Dan kan er zuurstof bij”, zegt hij, terwijl zijn knollen briesend de eg trekken.

Tekst loopt door onder de foto

Kinderburgemeester Madelief onthult het bordje van voedselbos d’ Ekkers, terwijl boer Paul met Belse knollen het land egt.
Volledig scherm
Kinderburgemeester Madelief onthult het bordje van voedselbos d’ Ekkers, terwijl boer Paul met Belse knollen het land egt. © Domien van der Meijden

Kinderen van de basisscholen Herman Jozef, Theresia, de Parel en Kleine Beer mochten helpen met de aanplant van de eerste boompjes. Dat waren elzen. Een van de initiatiefnemers voor het voedselbos Albert Zomers legt uit: ,,We beginnen nu eerst met het losmaken van de bodem. Dat doet boer Paul met de eg. Dan zetten we een haag van elzen, meidoorn en sleedoorn rond de akkers. Later volgt bloemenrijk kruidenmengsel. Pas eind dit jaar komen de eerste fruit- en notenbomen. Je moet nog wel een jaar of tien geduld hebben. Maar de kop is eraf.”

Quote

Ik zie mezelf hier over wat jaartje al een appeltje eten of kastanjes poffen met andere kinderen

Madelief Houtman, Kinderburgemeester Sint-Michielsgestel

Kinderburgemeester Madelief Houtman maakte grote indruk bij het publiek met haar toespraakje. Voordat ze het bordje onthulde van het voedselbos, sprak ook zij haar zorgen uit over het klimaat en de natuur. ,,We hebben te maken met opwarming van de aarde en stikstof, de afname van diersoorten en sterfte onder belangrijke diersoorten zoals de bij.”

Een receptenboek uitbrengen

Houtman verder: ,,Een voedselbos is belangrijk voor de natuur. Kinderen komen zo ook in aanraking met natuur en leren er van. Zodat ze later tegels uit de achtertuin halen en er bloeiende planten inzetten voor insecten. Ik zie me over wat jaartjes hier al een appeltje eten uit de boom, of samen met andere kinderen kastanjes zoeken en poffen. Of een appeltaart eten van appels uit de fruitbomen en een receptenboek uitbrengen met recepten van al het lekkers dat je straks hier kan plukken of oogsten.”

Kinderen van vier scholen uit Berlicum en Middelrode planten de eerste elzen bij het voedselbos.
Volledig scherm
Kinderen van vier scholen uit Berlicum en Middelrode planten de eerste elzen bij het voedselbos. © Domien van der Meijden
Boer paul egt het maïsveld bij d’ Ekkers om de bodem los te maken.
Volledig scherm
Boer paul egt het maïsveld bij d’ Ekkers om de bodem los te maken. © Domien van der Meijden

In samenwerking met indebuurt Den Bosch