Volledig scherm
De 33-jarige Rick Brink uit Hardenberg is verkozen tot minister van Gehandicaptenzaken in het Kurhaus. Een jaar lang zal de minister van Gehandicaptenzaken, ondersteund door een eigen ministerie bij KRO-NCRV, strijden voor meer acceptatie en zichtbaarheid van gehandicapten in Nederland. © ANP

Berlicummer Boaz Spermon geen minister van Gehandicaptenzaken

SCHEVENINGEN - De in Berlicum geboren Boaz Spermon (35) is maandagavond in het Kurhaus tijdens een live-uitzending van KRO-NCRV niet uitverkoren tot minister van Gehandicaptenzaken. Die eer kwam Rick Brink toe.

Insiders wisten vooraf te vertellen dat Spermon een grote kanshebber zou zijn om de fel begeerde job in de vorm van een jaarcontract bij de gefuseerde publieke omroep te bemachtigen. 

,,Nederland telt bijna twee miljoen individuen met een handicap. Ze hebben over het algemeen minder kans op een baan en op het volgen van goed onderwijs, en hebben minder sociale contacten. Door dit alles zijn ze ook vaak minder gelukkig. Kortom: ze hebben geen gelijke kansen. Het is tijd om dat te veranderen!", onderstreepte Spermon eerder tijdens zijn verkiezingscampagne. 

,,Vrijheid, gelijkwaardigheid en zelfstandigheid zijn mijn voornaamste speerpunten. Het is van groot belang om de vrijheid te hebben en staan waar je wil als gehandicapte. Eveneens belangrijk is je ergens welkom voelen en ook daadwerkelijk welkom zijn. Daarvoor is zowel een toegankelijke openbare ruimte als toegankelijk openbaar vervoer essentieel."

Leontien van Moorsel, die samen met Ronald Plasterk en Vincent Bijlo de jury vormde, voelde Spermon tijdens de uitzending nog even aan de tand, maar dat bracht de kandidaat niet van z'n stuk. 

Desalniettemin wees de jury Frances Vereijken (25) uit Groningen, Sven Romkes (36) uit Assen en Rick Brink (33) uit Hardenberg aan als de drie finalisten. Brink kreeg uiteindelijk de meeste publieksstemmen.

Volledig scherm
Boaz Spermon (rechts) met de andere kandidaten. Van links naar rechts: Sven Romkes, Frances Vereijken, Rick Brink, Thijs de Lange en Sandra Ballij. © Stijn Ghijsen

In samenwerking met indebuurt Den Bosch