Volledig scherm
Archiefoto van het stadskantoor aan de Wolvenhoek. © Sandra Peerenboom

Bestuursraad Engelen wil gratis parkeerkaart bij ophalen reisdocument in binnenstad

ENGELEN- Als het aan de bestuursraad Engelen/Bokhoven ligt komen er alternatieven voor het opheffen van de hulpsecretarie in Engelen. 

De gemeente Den Bosch bezuinigt al langer op de loketfunctie van burgerzaken in de dorpen. Er worden minder reisdocumenten verstrekt, onder meer doordat de geldigheid naar 10 jaar is gegaan. Na het eerdere opheffen van de hulpsecretarie is per 1 april dit jaar ook de afhaalservice van documenten in de Engelenburcht gestopt. In de binnenstad en Rosmalen gaat de gemeente vanwege de paspoortdip de openstelling 's avonds verder beperken. 

Yvonne Schram, voorzitter van de bestuursraad, brak deze week een lans voor de groep ouderen. Volgens haar gaat het niet alleen om reisdocumenten. ,,Digitale diensten van de overheid moeten beter aansluiten op de groep die niet genoeg digitale vaardigheden hebben", sprak Schram.
Op initiatief van de bestuursraad wordt  gezocht naar ontmoetingsruimten, huiskamers. In Engelen en de Haverleij is behoefte aan een ontmoetingsplek dichtbij huis waar mensen een kopje koffie kunnen drinken, een praatje maken, een gezamenlijke maaltijd gebruiken of advies of hulp vragen op het gebied van zorg en welzijn. 

De gemeente Den Bosch biedt de mogelijkheid dat ambtenaren twee keer per jaar woonzorgcentra bezoeken voor de afhandeling van documenten. Ook gaat de gemeente op bezoek bij mensen die het echt niet geregeld krijgen. De aanvragen voor documenten worden ter plekke behandeld. Een gemachtigde van het woonzorgcentra haalt dan na een week de gevraagde documenten op bij de gemeente. Voor de bestuursraad een inkoppertje. ,,Dus zodra wij ruimten beschikbaar hebben zou die service ook hier kunnen komen", concludeerde Schram.

Uitrijkaarten

Dat inwoners van Engelen in Den Bosch een reisdocument moeten aanvragen en ophalen, is volgens de bestuursraad een ‘dure onderneming’. Er zijn bijkomende kosten zoals parkeren in een parkeergarage. De bestuursraad deed de suggestie dat de afdeling burgerzaken dan gratis uitrijkaarten moet verstrekken voor parkeergarage de Wolvenhoek. Ook zouden daar meer parkeerplekken voor gehandicapten moeten komen volgens de bestuursraad. 

De gemeenteambtenaren lieten in de vergadering van de bestuursraad blijken dat ze open staan voor de suggesties en die ook zeker worden besproken.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch