losjes festival engelermeer
Volledig scherm
losjes festival engelermeer

Bestuursraad voelt zich overvallen door evenementen bij Engelermeer

Ma 17 feb. De Bestuursraad Engelen Bokhoven voelt zich ‘voor een voldongen feit gezet’ nu het Engelermeer is uitgekozen voor twee evenementen. Want zou dancefestival Losjes, in 2018 ook op deze locatie, niet eerst geëvalueerd worden? ,,Destijds werd ook de toezegging gedaan dat we gehoord zouden worden."

Door Bart Gotink

De scepsis over de gang van zaken in 2018 zit nog diep, heel diep bij de Bestuursraad Engelen Bokhoven. Destijds organiseerde Losjes een dancefestival bij het Engelermeer, iets waar de vertegenwoordiging van bewoners uit Engelen zich fel tegen verzette. ,,Destijds zouden we ook gehoord worden", vertelde Philip van Beek van de Bestuursraad maandagavond. ,,We zouden kunnen meepraten over de voorwaarden van het evenement en er zou een evaluatie volgen. Uiteindelijk werd de evenementenvergunning heel laat aangevraagd en is van beloftes over inspraak helemaal niets waargemaakt. We wachten nog altijd op de evaluatie van dat festival.”

Geen schoonheidsprijs

En dus is er nu weer chagrijn nu het Engelermeer is uitgekozen voor twee dancefestivals later dit jaar, te weten Losjes en Paradijs van het Zuiden. ,,We willen daarom nu weten wat de randvoorwaarden voor feesten bij het Engelermeer zijn. Dat moet duidelijk aangegeven worden en gehandhaafd", gaf Van Beek aan tijdens de vergadering van de bestuursraad. De bestuursraad wil dit keer niet voor de feesten gaan liggen bij het populaire recreatiegebied naast een stuk natuur van Staatsbosbeheer, maar wil het proces wel kritisch kunnen volgen. 

losjes festival engelermeer
Volledig scherm
losjes festival engelermeer

Wethouder Roy Geers gaf aan dat de communicatie in 2018 ‘niet altijd de schoonheidsprijs heeft verdiend'. ,,Maar nu zijn we er wel in een vroeg stadium bij. De evenementenkalender is feitelijk nog maar een overzicht van aanvragen, er is nog geen toestemming verleend en de vergunningsprocedure moet nog beginnen.”

En dus gaf Geers aan dat de bestuursraad, een vertegenwoordiging van bewoners van Engelen en Bokhoven, dit keer wel kan meepraten over zaken als ecologie en veiligheid. ,,En Losjes en Paradijs van het Zuiden willen ook graag in gesprek, om te kijken we er mooie evenementen van kunnen maken." De wethouder gaf ook aan de evaluatie van Losjes, die dus schijnbaar wel heeft plaatsgevonden, alsnog toe te sturen.

Spijkerhard

Toch overtuigde dat de Bestuursraad niet helemaal.  ,,Vorige keer is dit ook gezegd dat wij betrokken zouden worden bij de randvoorwaarden, maar is dat nooit gebeurd. Ik wil nu gewoon spijkerhard horen dat wij mogen meepraten", sprak voorzitter Yvonne Schram. Geers gaf daarbij aan dat meepraten mag, maar hij stelde ook dat het College van B en W uiteindelijk de knoop doorhakt, ‘en daarbij hebben we ook andere belangen in de gaten te houden.’

Paradijs van het Zuiden
Volledig scherm
Paradijs van het Zuiden © Iconic Studios

De bestuursraad vroeg zich ook af het terrein nu definitief een evenemententerrein is. Maar daarop antwoordde Geers dat dat voorlopig nog niet zo is. ,,De Brink in Empel is bijvoorbeeld ook geen evenemententerrein, maar dat betekent niet dat het nooit een evenement plaatsvindt. We zullen moeten kijken hoe deze twee evenementen uitpakken.” Ook vroeg de Bestuursraad aandacht voor handhaving als er voorwaarden gesteld gaan worden.

 Eerder dreigde de vereniging Het Groene Hart Brabant wel met gang naar de rechter naar als de geplande feesten daar plaatsvinden, liet secretaris Helmus Boons weten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch