Volledig scherm
Vakkundig doorgeknabbelde wilg bij een waterpartij aan het Geerke in de Maaspoort in Den Bosch. © Domien van der Meijden

Bever knaagt eigen 'kerstboom af' in de Maaspoort in Den Bosch

DEN BOSCH - Dat de bever aan een opmars bezig is, dat wisten de waterschappen in Nederland al langer. Ze werken inmiddels aan een 'beverprotocol' om deze knaagdieren weg te kunnen halen op plekken waar ze dijken bedreigen en daar holen graven waar een mens in kan huizen. Nieuw is het fenomeen in de Maaspoort in Den Bosch, waar de bever nu ook pal naast de A59 zich nestelt aan het Geerke. En dat is wat opmerkelijker zo dicht bij de 'bebouwde kom'.

Marcel en Yvonne Roozen tipte de krant dat het diertje bezig was met een stevige wilg om te knabbelen, pal tegenover het Scoutinggebouw in Den Bosch Noord aan het Geerke. De bever heeft intussen niet stil gezeten en de stevige wilgenboom al helemaal om gedaan met zijn scherpe tanden. In dit geval is de boom nog blijven liggen. Maar kleinere takken worden door het grote knaagdier meestal mee genomen naar zijn burcht.

Grote wilg

Dat het geen eendagsvlieg is, die bever aan het Geerke, bewijst een grote wilg die wat verder op aan het water staat naast de A59. Ook die boom is flink aangevreten. Maar ze was blijkbaar te volwassen voor de bever om hem om te krijgen. In de kleiïge oever zijn ook duidelijk voetsporen van het dier te zien.

De beverstand en de overlast zijn onderwerpen die bij de provincie thuis horen. Net zoals de bestrijding van de muskusrat en beverrat. De waterschappen werken binnen de Unie van Waterschappen inmiddels aan een setje 'afspraken' over hoe om te gaan met de bever. Tot die tijd heeft de bever in de Maaspoort nog alle tijd om 'zijn kerstboom' naar de burcht te slepen.

Volledig scherm
Ook een hele grote wilg is aangevreten door de bever pal naast de A59 aan het Geerke in de Maaspoort. © Domien van der Meijden
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch