Volledig scherm
Bruce Coombes en Tony Pengelly: twee Bossche helden uit Wales. © Chris Korsten

Bevrijders van Den Bosch geëerd met speciale penning

Bevrijding 75 jaarDEN BOSCH - Direct na afloop van de avondvoorstelling Tussen Hoop & Stenen, een door Peter van Aar geregisseerde multidisciplinaire muziektheaterproductie over de bevrijding van Den Bosch, heeft burgemeester Jack Mikkers namens het stadsbestuur vijf speciale penningen toegekend. Dit in het kader van 75 jaar bevrijding.

Een staande ovatie zaterdagavond in het Theater aan de Parade. Dat viel Owen Butcher, Alan King, Bruce Coombes en Tony Pengelly, op grond van hun voorname inbreng tijdens de bevrijding van Den Bosch, ten deel. Dat twee van de vier hoogbejaarde Britse helden er op het moment suprême niet bij konden zijn, was jammerlijk gemis maar mocht de pret uiteindelijk niet drukken.

Tekst gaat verder onder het kader.

Uniek

Voor het kwartet, dat destijds deel uitmaakte van de 53rd Welsh Infantery Divison, is een unieke zilveren herinnerings- en waarderingspenning ontworpen. ,,Op één kant van de penning zie je monumentale gebouwen tegenover het station, de Draak en een drietal Britse soldaten van wie er een zwaait met de vlag van Wales. Op de andere kant een lindeboom, afkomstig uit het bos van de hertog. De talrijke bladeren zijn vermengd met wapenschilden, voorzien van de initialen van de verschillende regimenten. De boom straalt heel veel kracht uit, als je goed kijkt. Het is natuurlijk geen toeval dat op het officiële wapen van deze stad een grote lindeboom staat afgebeeld”, lichtte ontwerper en graveur Lei Lennaerts toe.

Gareth Pennell ontving vanwege zijn inzet op tal van terreinen die betrekking hebben op de historische en vriendschappelijke banden met Wales de Stadspenning van Den Bosch. Majoor-generaal Robert Ross, overleden in 1951, was de eerste persoon die de Stadspenning kreeg.

Volledig scherm
Bevrijders van Den Bosch geëerd met speciale penning © Chris Korsten

In samenwerking met indebuurt Den Bosch