Het moment supême: plebaan Vincent Blom en kinderburgemeester Florien Sleutjes ontsteken een noveenkaars met het bevrijdingsvuur uit Wales
Volledig scherm
Het moment supême: plebaan Vincent Blom en kinderburgemeester Florien Sleutjes ontsteken een noveenkaars met het bevrijdingsvuur uit Wales © Chris Korsten

Bevrijdingsvuur uit Wales brandt in Sint-Jan

DEN BOSCH - Het vuur als symbool van de bevrijding, dat zaterdag bij het monument van het Welch Regiment in Pontypridd ontstoken is in het bijzijn van een aanzienlijke Bossche delegatie, brandt inmiddels in de Sint-Jan. De vlam blijft tot eind oktober, wanneer het 75 jaar geleden is dat Den Bosch door de troepen uit Wales werd bevrijd, branden in de Doopkapel.

In het stadhuis heerste vooraf een positieve spanning. Burgemeester Jack Mikkers, kinderburgemeester Florien Sleutjes en enkele andere ‘hoogwaardigheidsbekleders’ waren namelijk samen met een aantal belangstellenden in afwachting van de komst van een twintigtal ambtelijke wielrenners. Het sportieve gezelschap, dat vorige week onder soms barre weersomstandigheden erin slaagde op de fiets de ruim zeshonderd kilometer naar Wales te overbruggen, uit eerbetoon voor de bevrijders, arriveerde uiteraard mét de bewuste vlam.

Na een paar korte toespraken, onder meer van Jan de Wit die sprak van een ‘aftrap richting de Bossche Herdenkingsweek in oktober’, toog een relatief korte stoet naar de Sint-Jan. Dit gebeurde onder muzikale begeleiding van De Stadspijpers die bij deze speciale gelegenheid óók hun vocale kwaliteiten tentoonspreidden.

“Niet alleen het verleden is belangrijk. Dit vuur inspireert om te blijven werken aan een wereld waarin eenheid en saamhorigheid hoogtij vieren”, onderstreepte plebaan Vincent Blom nadat de noveenkaars in de kathedraal was aangestoken. Ruud Stiemer, dominee van de Grote Kerk, sprak op toepasselijke wijze een gebed van Franciscus van Assisi uit.

Het bevrijdingsvuur zal dit jaar eveneens op 4 en 5 mei een symbolische rol spelen.

  1. Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    Groepje Orthenaren bij het spoor fel gekant tegen aanleg tunnel, gang naar de rechter dreigt

    DEN BOSCH- Zwaar teleurgesteld en geen enkel argument deugt. Een groepje van zes Orthenaren verenigd in het Petit comité Orthen legt zich niet neer bij de afsluiting van de omstreden spoorovergang in hun buurt. De zes dreigen met een rechtsgang als de Bossche gemeenteraad op 9 juni kiest voor de aanleg van een tunnel voor fietsers en voetgangers en het definitief sluiten van de overgang. Dat heeft het comité de gemeenteraad laten weten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch