Volledig scherm
De bibliotheek in DePetrus in Vught maakt kans op de titel ‘Beste Bibliotheek van Nederland'. © copyright Marc Bolsius

Bibliotheek Vught start stemmenwerving voor wedstrijd ‘Beste Bibliotheek 2019’

VUGHT - Bibliotheek Vught is in de race om Beste Bibliotheek van Nederland 2019 te worden. Vrijdag 1 maart start het werven van de publieksstemmen.  Samen met een deskundige jury wordt de winnaar bepaald. 

Zes bibliotheken zijn genomineerd voor de prestigieuze titel. De bibliotheken worden op onbekende data en tijdstippen bezocht door de juryleden. De vijf andere genomineerden zijn: Deventer (centrale), Dongen (Theek 5), Harderwijk (Huis van de Stad), Leeuwarden (dbieb) en Losser (‘t Lossers Hoes).

Burgemeester geeft startsein

Burgemeester Roderick van de Mortel geeft vrijdag 1 maart in DePetrus om 10.00 uur het startsein voor de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 2019. Gedurende de gehele maand maart kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen op Bibliotheek Vught via www.bestebieb.nl.

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland, de zogenaamde NBD Biblion Award, is een jaarlijks evenement. Een vakjury, met daarin onder anderen de directeur van de regerend kampioen, bepaalt de genomineerden. De winnaar wordt gekozen door het publiek en de vakjury samen. Beider stem telt voor de helft mee. Vorig jaar stemden ruim 15.000 mensen. 

Tijdens het Nationale Bibliotheekcongres, op dinsdag 16 april 2019, wordt bekendgemaakt wie zich een jaar lang de beste bibliotheek van Nederland mag noemen.Bibliotheek Vught, onderdeel van Babel, is gevestigd in de voormalige rijksmonumentale Petruskerk die omgevormd is tot een ontmoetingscentrum.

Chocoladefabriek

De Vughtse bibliotheek treedt mogelijk in de voetsporen van vorige winnaars als School 7 Den Helder, Stadkamer Zwolle maar ook Bibliotheek Gouda (2015), gevestigd in de bekende Chocoladefabriek. Toevallig van dezelfde architect als die van de bibliotheek in DePetrus in Vught; Jan David Hanrath.  Nan van Schendel, directeur van Babel, was destijds directeur van de Bibliotheek Gouda (Chocoladefabriek). Als dank voor haar inspanningen voor de Goudse bibliotheek en vooral ook de totstandkoming van de Chocoladefabriek, werd ze bij haar afscheid benoemd tot ereburger van Gouda. Beide biebs in Gouda en Vught maken onderdeel uit van een ontmoetingscentrum. 

Volledig scherm
De Chocoladefabriek in Gouda werd in 2015 uitgeroepen tot de beste bibliotheek van Nederland. Eveneens een ontwerp van architect Jan David Hanrath. © Peter van den Belt

In samenwerking met indebuurt Den Bosch