Volledig scherm
Jazz in Duketown staat al jarenlang op de Bossche evenementenkalender. © Marc Bolsius

Bij jury strijden om plaats op Bossche evenementenkalender; en waarom niet in de dorpen?

DEN BOSCH - Laat organisatoren van evenementen voor een jury strijden om een plaatsje op de evenementenkalender in Den Bosch. En denk bij het toewijzen van een locatie ook aan dorpen en buitenwijken. Dat stellen Eva Eigenhuijsen (VVD), Daan Peters (D66) en Olaf Thelissen (CDA) voor aan het college van B en W. Ze stellen ook enkele schriftelijke vragen.

,,De evenementenkalender is bijna altijd vol’’, benadrukken de fracties over de evenementenkalender die de gemeente jaarlijks samenstelt. Evenementen die daar niet in zijn opgenomen kunnen worden afgewezen als die in dezelfde periode vallen als evenementen die wel zijn genoteerd. Ook is het aantal evenementen op dezelfde locatie vanwege geluidsoverlast beperkt.

Jonge Bosschenaren 

Volgens de fracties dreigen daarom ‘enthousiaste, veelal creatieve en jonge Bosschenaren teleurgesteld te worden omdat er geen plek is voor hun initiatief’. Zij vinden dat festivals ‘juist dynamiek toevoegen en bijdragen aan de aantrekkelijkheid’ van Den Bosch.

Zij pleiten voor ‘een paar vrije pekken in het tweede half jaar‘ van de evenementenkalender. In mei of juni van het ’lopende jaar’ zouden organisatoren zich bij een jury kunnen melden met nieuwe initiatieven die bepaalt wie in de prijzen valt. Het is niet duidelijk welke achtergrond de jury moet hebben en hoe de ‘battle’ plaats moet vinden.

Om binnenstadsbewoners niet (nog) meer te belasten willen zij het aantal geluidsvergunningen voor binnenstadslocaties handhaven. De fracties pleiten ervoor om te kijken naar locaties rond de binnenstad en vooral andere delen van de gemeente. Een populair festival zou ‘de aantrekkelijkheid van dorpen en wijken kunnen verhogen.’

Duurzaam

Voor bestaande locaties zou de gemeente moeten nagaan of er een ‘optimalere locatie’ is te bedenken als nieuwe initiatiefnemers op die locatie op dezelfde datum een festival willen houden.

De fracties pleiten er voor om na te gaan hoe duurzaam (bestaande) festivals zijn en vragen de gemeente dat ook wil.

De wens om een flexibele evenementenkalender sluit gedeeltelijk aan bij wat Bernard Kuenen, voorzitter van de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, onlangs in de krant voorstelde. Hij zei dat je in overleg met de gemeente en de Bewonersvereniging Leefbare Binnenstad (Blb) zou moeten nagaan of er jaarlijks een stuk of vijf ’wildcards’ zijn voor een nieuw evenement. Wat hem betreft zou de binnenstad geschikt zijn.

Dit jaar staan op de evenementenkalender 183 evenementen genoteerd.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch