Volledig scherm
Arbeidsmigranten aan het werk bij een tomatenkweker in Dinteloord. © pix4profs/petervantrijen

Bijeenkomst in provinciehuis Den Bosch: ‘Noem arbeidsmigranten voortaan internationals. Dat klinkt beter’

DEN BOSCH - Zelfs als de economische groei stilvalt, blijft in Noord-Brabant structureel grote behoefte aan arbeidsmigranten. Oorzaak: de uitstroom op de arbeidsmarkt door pensionering is groter dan de instroom van jonge werknemers. ,,Alleen al in de techniek lopen we eind 2020 tegen een tekort aan van 20.000 mensen. Arbeidsmigranten zijn dus geen probleem, maar bittere noodzaak.”

Dat zei VVD-gedeputeerde Bert Pauli (Economie en Internationalisering) donderdag bij een Brabant-brede netwerkbijeenkomst in het provinciehuis over hoe verder met arbeidsmigranten. De opkomst van ruim 200 bedrijven, gemeenten, uitzendbureaus en huisvesters bewijst hoe sterk het vraagstuk leeft. ,,Tegelijkertijd ontbreekt het aan moed om het goed te regelen. De vrijblijvendheid moet ervan af”, aldus PvdA-gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte en Financiën).

De tijd dat arbeidsmigranten eerst en vooral in de (glas)tuinbouw, logistiek en voedingsmiddelenindustrie werken, is voorbij. ,,Probeer maar eens een tandarts te vinden. Die komt steeds vaker uit een ander Europees land. Operatiekamers die door personeelsgebrek niet optimaal draaien”, aldus Pauli. Arbeidsmigranten kunnen ook voor de zorg een oplossing zijn: ze zijn vaak hoger opgeleid dan nodig is voor het werk dat ze nu doen.

Volledig scherm
VVD-gedeputeerde Bert Pauli: arbeidsmigranten zijn demografisch bittere noodzaak. © Provincie Noord-Brabant

Worsteling

Toch blijft het voor veel Brabantse gemeente een worsteling. Waar doe je goed aan? Huisvesting in of buiten de bebouwde kom? Grootschalig of kleinschalig? Bergen op Zoom vindt het lastig. De voorkeur gaat daar uit naar joblodges  voor  40 tot 50 arbeiders. Want je wil migranten toch niet buiten de samenleving plaatsen? Anderzijds: is integratie wel nodig voor short stayers die binnen een jaar weer vertrokken zijn? Dan kies je wellicht liever voor opvang op bedrijventerreinen of aan de rand van gemeenten.

Marc van de Veen van de landelijk actieve uitzendgroep Covebo ervaart de worsteling op gemeentehuizen aan den lijve. ,,Het schiet nooit op. De ene gemeente meldt dat ze nog een woonvisie aan het schrijven zijn. Komt u over een half jaar maar terug, krijg je dan te horen. Of de wethouder Wonen is het niet eens met de wethouder Economie. Vorig jaar waren er raadsverkiezingen. Dan is de boodschap dat de wethouder nog ingewerkt moet worden. Ondertussen kun je niets”, ervaart Van de Veen

De oplossing begint met ‘erkenning’, gaf wethouder Johan van der Schoot van Oss zijn collega-bestuurders mee. ,,Oss had een camping met 700 Polen. We kozen voor legalisering. De campingwinkel werd een Pools restaurant.” Een gemeente moet dus durven handelen. De provincie gaat regio's en gemeenten de helpende hand reiken.

Opvallende suggestie gisteren: het is wellicht beter om niet meer te praten over arbeidsmigranten.  ,,Internationals klinkt veel beter.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch