Volledig scherm
De kunstcollectie in DePetrus is vervangen en bevat onder andere een schilderij van de familie Luns. © Vughts Museum

Bijzondere schilderijen van families Beresteyn en Luns weer terug in Vught

VUGHT - Vijf kunstwerken afkomstig van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zijn weer terug in Vught. Het betreft drie portretten en een wapenbord van de familie Van Beresteyn (kasteel Maurick) en een familieportret van de familie Luns, geschilderd door vader Huib Luns. 

De kunstwerken zijn te bewonderen in DePetrus. Afgelopen maand vond in de tot ontmoetingscentrum omgebouwde Petruskerk een grote verhuisoperatie plaats. Alle schilderijen op de tentoonstellingsrekken van het Vughts Museum werden vervangen door andere kunst. 

Lunsfamilie

Dat gebeurt één keer per jaar om de kunstwerken niet te lang bloot te stellen aan daglicht. De familie Luns woonde vóór de Tweede Wereldoorlog enige tijd in Vught in de Kleine Gent. Tegenover de Lunsfamilie hangt een ander familieportret, van de familie Paashuis, geschilderd door vader Arnoud Paashuis.

De vernieuwde kunstpresentatie bevat nog meer nieuwe bruiklenen en schenkingen. Zo is er een fraai portret van mevrouw Frenken, geschilderd door haar zoon Ton, en een landschapje uit Helvoirt, geschilderd door Jacques Pijnenborg. Mooi is ook de oude haven van Cadzand, geschilderd door Arnoud Paashuis. 

Foto's

Eén tentoonstellingswand is gereserveerd voor foto’s van Vughtse fotografen: Wim van Passel, Mariëlle van Uitert en de in 2016 in Lybië vermoorde Jeroen Oerlemans. De foto’s van Van Uitert en Oerlemans tonen indrukwekkende beelden uit oorlogsgebieden. Van Passel is natuurfotograaf. Hij zette onder andere bijzondere taferelen in de poolgebieden op de gevoelige plaat. 

  1. Duel FC Den Bosch tijdelijk stilgelegd na beledigingen uit publiek: ‘Afgebrand op basis van huidskleur’

    Duel FC Den Bosch tijdelijk stilgelegd na beledigin­gen uit publiek: ‘Afgebrand op basis van huidskleur’

    FC Den Bosch – Excelsior is zondagmiddag tijdelijk gestaakt. Scheidsrechter Laurens Gerrets legde het duel in de Keuken Kampioen Divisie na 28 minuten stil omdat Excelsior-spits Ahmad Mendes Moreira zich racistisch bejegend voelde door de aanhang van de thuisclub. De club zei in een reactie dat het voorval ‘een onnodig beladen sfeer’ heeft gekregen en dat er geen sprake is van racisme. Later op de avond werd bekend dat de club toch onderzoek gaat doen naar racistische uitlatingen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch