Volledig scherm
Bisschop Gerard de Korte in de banken van zijn Sint Jan, die elke dag de deuren open heeft staan. © Marc Bolsius

Bisschop De Korte tegen zijn pastoors: ‘Elke dag de kerk open voor een lijntje naar de hemel’

DEN BOSCH - Stel elke dag de kerk open voor gebed en meditiatie. Die oproep aan de pastores en kerkbesturen van het bisdom Den Bosch komt van de bisschop zelf. 

In zijn laatste nieuwsbrief gaat Gerard de Korte in op het verschijnsel van ‘cultuurkatholieken’: mensen die niet meer naar de kerk gaan, maar nog wel een gevoel bij het geloof van vroeger hebben. ‘Zij denken veeleer in termen van ‘wij’ dan ‘ik’; vinden gemeenschapszin en solidariteit belangrijk en lopen af en toe een kerk of kapel binnen om een kaarsje voor Maria te branden. Zo hebben zij toch nog een lijntje naar de hemel.’ Juist die groep, ‘mensen met een zoekspiritualiteit’ volgens De Korte, zou geen gesloten kerkpoort aan mogen treffen.

De traditie schrijft voor dat een kerk niet op slot mag zijn, maar veel kerkbesturen durven uit angst voor diefstal of vandalisme hun kerkgebouwen niet onbewaakt open te houden. Op dat probleem van toezicht gaat De Korte overigens niet in.

‘Afzonderlijk biddende mensen’

De bisschop liet zich inspireren door theoloog Paul van Geest, die ervoor pleit om niet te focussen op het kerkbezoek op zondag. Ook De Korte hoopt dat ‘afzonderlijk biddende mensen een nieuwe gemeenschap zullen vormen en zich verantwoordelijk zullen voelen voor het voortbestaan van het kerkgebouw.’

De Korte roept katholieken ook op niet langer ‘mee te huilen met de wolven na de zoveelste publicatie over minder leden en kerkbetrokkenheid.’   

In samenwerking met indebuurt Den Bosch