Volledig scherm
Kasteel Meerwijk gezien vanaf het dorp Engelen op een foto uit 2000 toen het nog een bordeel was. © Jan Verhoeff

Boek ‘Buitenleven aan de Dieskant’ over kasteel Meerwijk in de maak

DEN BOSCH - De in Engelen geboren Bertie Geerts en Rob Gruben werken al geruime tijd aan de geboorte van een historisch boek over ‘Kasteeltje Meerwijk’ in Engelen. Samen met Jac. Biemans van het Stadsarchief 's-Hertogenbosch, die de beeldredactie doet, stellen Geerts en Gruben dat boek met de titel 'Buitenleven aan de Dieskant’ samen.

In het nieuwe boek, dat nog naar de drukkerij moet, komt de zeer vermogende bouwheer Jan Willem Hannes in beeld. Hij laat kort na het midden van de achttiende eeuw aan de Dieskant de buitenplaats Meerwijk bouwen. De buitenplaats werd opgetrokken in Tudorstijl. Architect was  de Bossche stadsbouwmeester Arnoldus van Veggel.

Een van de meest exclusieve seksclubs van Nederland

De spannende episode voor dit 'Kasteeltje Meerwijk’ zit hem vooral in de jaren zestig en zeventig als Meerwijk naast Yab Yum en Boccaccio de meest exclusieve seksclub van Nederland wordt. In die periode treden er allerlei internationale sterren op in het bordeel in Engelen zoals Bill Haley, Roy Orbison en Fats Domino.

Volgens Gruben en Geerts is het boek de vrucht van jarenlang bronnenonderzoek en is met name de bordeelperiode een uniek beschreven deel dat nog niet eerder zo uitgebreid is onderzocht en beschreven.

In Bokhoven en Engelen zijn inmiddels flyers verspreid waar belangstellenden voor het boek zich kunnen melden voor de voorverkoop. Anderen kunnen via de site angrissa.nl/boek-meerwijk zich aanmelden. 

 1. Automobilist bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

  Automobi­list bij rechter voor doorrijden na ongeluk: ‘Het was een reactie’

  DEN BOSCH - In en rond het Bossche station zijn tientallen beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Een van die camera’s filmde op 25 juni een ongeluk op de rotonde voor het station. Een auto botste tegen een fietsster die voorrang had. Zij vloog enkele meters door de lucht en belande op het asfalt. De automobilist reed door. De 20-jarige Bosschenaar werd aangehouden dankzij het opgenomen kenteken. Hij stond deze week terecht bij politierechter H. Slaar.
 2. ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemeesterslek in Den Bosch’
  PREMIUM

  ‘Wat sneu dat dit overblijft van het burgemees­ter­slek in Den Bosch’

  DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Bossche fractievoorzitter Sjef van Creij (Gewoon-geDREVEN) ervan in juli 2017 vertrouwelijke informatie rond de burgemeestersbenoeming te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan gemeenteraadslid Will Hoeben (De Bossche Groenen). Al eerder werd bekend dat het OM Van Creij ervan verdenkt de naam van de nummer één van de vertrouwenscommissie te hebben ‘verstrekt of bevestigd’ aan toenmalig wethouder Jos van Son.
 1. Dial Q Filmquiz in De Verkadefabriek: 'Je hebt al snel een punt’

  Dial Q Filmquiz in De Verkadefa­briek: 'Je hebt al snel een punt’

  DEN BOSCH - Zin om ruim twee uur de kennis van films te testen? Dat kan op 25 oktober in de Bossche Verkadefabriek tijdens de Dial Q Filmquiz. Het is een knipoog naar het tv-programma ‘Voor een briefkaart op de eerste rang’. Daarin liet presentator Bob Bouma (‘Lieve dames, beste heren’) twee kandidaten reageren op fragmenten uit oude en actuele speelfilms. ,,Maar de Dial Q Filmquiz is eerder een interactief filmprogramma dan een eenzijdig vragenvuur’’, zegt Paul Luiken.
 2. Irritatie bij Werkwarenhuis over plannen met Kaaihal: ‘Inkomsten vallen straks voor een groot deel weg’
  PREMIUM

  Irritatie bij Werkwaren­huis over plannen met Kaaihal: ‘Inkomsten vallen straks voor een groot deel weg’

  Wo 16 okt. De plannen voor een nieuw te bouwen Kaaihal wekken veel irritatie op bij de uitbaters van het naastgelegen Werkwarenhuis op de Tramkade. In een ingezonden brief aan de gemeenteraad geven de initiatiefnemers van het Werkwarenhuis en Social Label dat met dat de komst van een nieuwe hal ‘de inkomsten van het Werkwarenhuis grotendeels wegvallen’. ,,Met alle gevolgen van dien.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch