Volledig scherm
Bij Heinen, de koffiehoek van Adr. Heinen. © Marc Bolsius

Boekhandel Adr. Heinen stopt met lunchroom: ‘We snakken naar meer ruimte voor boeken’

Vr 1 ma. De koffiehoek in boekhandel Adr. Heinen stopt. De boekhandel snakt naar meer ruimte, zo geeft eigenaar André Stikkers aan, want het gaat weer crescendo met de boekenhandel aan de Kerkstraat.

Door Bart Gotink

,,We komen gewoon ruimte tekort", vertelt Stikkers. ,,We zitten danwel in een heel mooi en charmant pand, maar het is ook kruip-door-sluip-door. Weinig mensen komen helemaal bovenin de zaak.” En dus is er juist beneden behoefte aan meer ruimte, op straatniveau. Stikkers: ,,De kinderboekenafdeling daar wordt straks een stuk groter en teruggebracht naar de oorspronkelijke plek.”

Tijd om boeken voorrang te geven

De lunchroom, die werd uitgebaat door de Verkadefabriek, was vijf jaar geleden van groot belang geweest bij de doorstart van van Adr. Heinen na het failliet van de landelijke boekenketen Polare. Stikkers: ,,Het waren toch onzekere tijden, zoekend naar de vraag wat we konden behappen. In de eerste opzet die we voor een doorstart maakten, werd het pand helemaal afgestoten.” Uiteindelijk werd dit deel echter gebruikt door de Verkadefabriek om een koffiehoek en lunchroom te starten. ,,Daar hebben we vijf leuke jaren mee gehad, maar het wordt nu tijd om de boeken weer voorrang te geven. Al beseffen we dat dat heel jammer is voor sommige klanten.” 

Volledig scherm
Het horecapunt bij Adr. Heinen gaat dicht. © Domien van der Meijden

Aan de omzet lag het in elk geval niet, zegt Stikkers. ,,We snakken gewoon echt naar meer ruimte.” De verbouwing is ook nodig omdat juist kleine boekhandels het niet redden, vertelt de eigenaar. ,,We moeten daarom wel een groot assortiment aanhouden. We draaien een goede omzet, op heel wat minder ruimte dan bijvoorbeeld in Tilburg en Eindhoven het geval is.” De Verkadefabriek blijft wel gewoon mede-eigenaar van de boekhandel, ook al hebben ze straks geen koffiehoek meer.

Koffiehoek op bovenste verdieping

Na de boekenweek, eind maart, begint de verbouwing van Adr. Heinen. Begin mei moeten de kinderboeken hun plaats hebben ingenomen. Het is overigens het begin van meer werkzaamheden. ,,Dit jaar gaan we ook over op duurzamere verlichting en er moet airco komen", aldus Stikkers. En als alles af is, zal gekeken worden naar een klein koffiehoek op de bovenste verdieping. ,,Maar dan moet je wel aan iets heel anders denken dan Bij Heinen. We denken aan een koffiemachine met zelfbediening. Maar eerst maar eens beneden afronden.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch