Volledig scherm
PREMIUM
Het resultaat van het werk van de letterzetter. © ED

Bomenmoordenaar ‘letterzetter’ gespot op sparren in Vught; zo'n dertig bomen worden gekapt

VUGHT - De vernielzuchtige ‘letterzetter’ is ook in Vught gespot. Zo’n dertig bomen aan de Martinilaan zijn door het donkerbruine kevertje van amper een millimeter of 4, 5 lang aangetast en moeten worden gekapt. 

Het lichaam van de kever is bedekt met geel- bruinachtige haren. Het kopje zit grotendeels onder een halsschild. Het lijkt een beestje van niks maar het is een sluipmoordenaar. Letterzetters zijn namelijk dol op hout, vooral van de fijnspar. De traditionele kerstboom. Soms zitten er wel 25.000 kevers op één boom. ,,De kever boort als het ware een gaatje in de stam", aldus een gemeentewoordvoerder van Vught. ,,Vervolgens legt de kever haar eitjes in de stam. De larven vreten gangen door de bast in letter-achtige vormen. Vandaar de naam letterzetter. Het gevolg: de schors komt los te zitten, valt weg en de boom legt het loodje.” 

  1. Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel
    VIDEO

    Even een rustig mens worden door te kijken in de spiegels van de ziel

    DEN BOSCH - Het dagelijkse ‘gejakker’ en de toenemende individualisering en modernisering, waarbij complete levens beheerst worden door gebruik van social media, zijn typisch voor deze tijd. Ze dragen ertoe bij dat het intermenselijke contact vaak op een laag pitje staat. En al helemaal met een wildvreemde. Hoogste tijd voor een tegenreactie, vinden de verbinders Annemieke van Dort en Thijs Verberne. De een legt het accent op het oogcontact, de ander op het freehuggen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch