Volledig scherm
Het Sint Janslyceum in Den Bosch © Merel van Beers

Bosch Sint-Janslyceum rijksmonument: ’We zijn daar enorm blij mee’

DEN BOSCH - Het gebouw waarin het Sint-Janslyceum is gevestigd aan het Bossche Sweelinckplein is uitverkoren als rijksmonument. ,,We zijn daar enorm blij mee’’, aldus rector Jean Wiertz. Op 9 september zal Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Rijksstatus overhandigen aan Wiertz en enkele leerlingen. 

,,Vorig jaar vierden we het honderdjarig bestaan. Het was een mooi jaar, dat dit nieuwe schooljaar misschien wordt overtroffen door dit unieke moment. We zijn er trots op’’, zegt Wiertz over het gebouw waar les wordt gegeven aan zo’n 2000 leerlingen die het gymnasium, atheneum, havo of vmbo volgen. De nieuwe status beperkt de verbouwingsmogelijkheden. Maar volgens Wiertz is het toegestaan om de komende weken zonnepanelen te installeren op het dak.

Open Monumentendag 

Op 14 september viert de directie de nieuwe status door deel te nemen aan de Open Monumentendag. Belangstellenden kunnen vanaf 10.00 tot 14.00 uur in het gebouw terecht voor rondleiding door docenten van de school. 

Het gebouw waarin de school sinds 1961 is gehuisvest is volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ‘een kenmerkend monument van de Nederlandse architectuur en een essentieel toonbeeld van de wederopbouwperiode in Nederland’. Het gebouw wordt gezien als een van de gaafst bewaard gebleven gebouwen van de Bossche School, een architectuurstroming die na de oorlog vooral op Zuid-Nederland zijn stempel drukte. Het gebouw werd ontworpen door Nico van der Laan (1908-1986). Hij is een broer van dom Hans van der Laan (1904-1991), de grondlegger en theoreticus van de Bossche School.

Het duurde tot in de jaren negentig eer (inter)nationaal de waardering voor de Bossche School op gang kwam. Voordien waren er al de nodige Bossche-Schoolgebouwen, vooral kerken, gesloopt.

Het lyceumgebouw is sinds 2011 gemeentelijk monument.

Volledig scherm
Rector Jean Wiertz. © Marc Bolsius

In samenwerking met indebuurt Den Bosch