Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Amacom in Den Bosch. © Amacom

Bossche Amacom in handen Ierse wereldspeler

DEN BOSCH - Amacom, de in Den Bosch gevestigde distributeur en groothandel in consumentenelektronica en klein huishoudelijke apparatuur, is overgenomen door de in Ierland gevestigde wereldspeler DCC. Deze Ierse en beursgenoteerde gigant heeft via haar dochterbedrijf Exertis - distributeur in zakelijke communicatiemiddelen, audiovisuele producten en netwerkvoorzieningen - een meerderheidsbelang verworven in het Bossche bedrijf dat meer dan honderd mensen in dienst heeft.    

De beide bedrijven werkten al enige tijd samen en dat heeft uiteindelijk geleid tot een overname van het merendeel van het aandelenpakket van het Bossche familiebedrijf. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet de overname nog goedkeuren. De verwachting is dat dit maximaal zes weken gaat duren. 

De overname heeft, aldus Amacom-oprichter en huidig algemeen directeur Dick Engels geen directe of negatieve gevolgen voor de ruim honderd medewerkers van het bedrijf, dat producten van bedrijven als LG, Panasonic, Philips, Samsung en Sony distribueert naar winkeliers en webshops. Het bedrijf verwerkt ruim 5000 pakketten per dag. Het nam in de zomer van vorig jaar nog een distributiecentrum in Rosmalen in gebruik. 

Engels van Amacom zegt zeer content te zijn met de innige samenwerking met Exertis en het moederbedrijf DCC. ,,Dit stelt ons in staat om de door ons gewenste Europese dekking te realiseren.  We kunnen nu beiden een meer prominente positie in nemen op de Europese markt.” Volgens Engels blijft de naam Amacom bestaan van het bedrijf dat deze maand het twintig-jarig bestaan viert. 

Ook Gerry O’Keeffe, algemeen directeur  van het Britse Exertis is tevreden over de deal. ,,Amacom heeft zich opgewerkt tot de grootste distributeur van consumentenelektronica en klein huishoudelijke apparatuur in de Benelux en heeft als familiebedrijf een stevige reputatie opgebouwd. We zien het bedrijf als een ideale partner om onze doelstellingen op Europees niveau te verwezenlijken.” 

Exertis maakt deel uit van DCC, een wereldspeler die actief is in Europa, Noord-Amerika en Azie. Het bedrijf waar ruim 12.500 mensen werkzaam zijn, is actief op een aantal werkvelden zoals olie, lpg, retail, gezondheidszorg en technologie. Het bedrijf heeft een miljardenomzet en is genoteerd aan de effectenbeurs in Londen. 

 Amacom, The Amazing Company is in 1999 in Schijndel opgericht. Het bedrijf rekent elektronica-winkeliers en webshops met elektronicaproducten en kleine huishoudelijk apparatuur tot de klantenkring. Het bedrijf is uitgegroeid tot marktleider en heeft een omzet van ruim 150 miljoen euro. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch