Bossche ambtenaren fietsen 650 kilometer naar Wales: in het kader van Bossche bevrijding 75 jaar geleden

VIDEODEN BOSCH - Een eindje fietsen in de hal van het Bossche stadskantoor. Dat moet je normaal gesproken niet in je hoofd halen. Maar dinsdagochtend was het geen probleem. Burgemeester Jack Mikkers moedigde het juist aan. Want het gaat om ambtenaren die een bijdrage leveren aan de activiteiten rond de Bossche bevrijding 75 jaar geleden.

Tientallen ambtenaren applaudisseren in de hal als zij even over negen uur 's ochtends 27 collega’s weg zien rijden. Ze beginnen met een fietsrit van bijna 650 kilometer vanuit Nieuwpoort via Hull naar Wales waarmee Den Bosch is verbonden omdat Den Bosch in oktober 1944 werd bevrijd door veel bevrijders uit dat land.  ,,We zijn er vijf jaar geleden met de fiets heen gereden via Zuid-Engeland. Maar we willen extra kilometers maken. Dus rijden we een andere route. Meer vanuit het Noorden.’’ Dat zegt Edwin Gerritsen die het peloton begeleidt als coördinator. 

Edwin Gerritsen met noveenkaars die is bestemd voor het bevrijdingsvuur dat vanuit Wales naar Den Bosch wordt gebracht.
Volledig scherm
Edwin Gerritsen met noveenkaars die is bestemd voor het bevrijdingsvuur dat vanuit Wales naar Den Bosch wordt gebracht. © Marc Brink/BD

Windlicht met noveenkaars

Gerritsen heeft een windlicht bij zich met een zogenaamde noveenkaars. De kaars wordt zaterdagmiddag  in Wales ontstoken en daarna meegenomen naar Den Bosch. Zondag moet het speciale peloton in de stad  terugkeren waar het ‘bevrijdingsvuur’ de volgende dag wordt ontstoken in de Sint-Jan. Het is de bedoeling dat het vuur daar brandt tot en met de herdenkingsweek in oktober.

De wielrenners keren zondag terug met het vliegtuig. ,,En daar ben ik best jaloers op’’, zegt burgemeester Mikkers vlak voor het vertrek van de ambtenaren. Hij gaat met wethouders en gemeenteraadsleden naar Wales voor enkele officiële bijeenkomsten. Zij gaan met bus en boot terug naar Den Bosch terwijl de fietsers dus vliegen.  ,,De bustocht geeft het gevoel van een schoolreisje met na zoveel uren waarschijnlijk dezelfde geur als vroeger’’, aldus Mikkers.

Hij kan in elk geval een ‘vers’ shirt aantrekken met een speciaal ontworpen bevrijdingslogo. Ook plebaan Vincent Blom kreeg zo'n shirt nadat hij de wielrenners gezegend liet vertrekken.

 1. Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepverpleegkundige ‘niet pluis’ was
  video

  Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepver­pleeg­kun­di­ge ‘niet pluis’ was

  DEN BOSCH - In de dagen dat ziekenhuizen vanwege de golf aan coronapatiënten naarstig op zoek waren naar zorgpersoneel is bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een nepverpleegkundige naar binnen geglipt. Deze 24-jarige Bosschenaar heeft er uiteindelijk dertien dagen gewerkt en in die tijd heeft hij 25 tot 30 patiëntendossiers ingezien. ,,We zijn geschokt door het bedrog”, reageert het JBZ.
 2. Nepverpleegkundige JBZ aangehouden na behandelen patiënten tijdens coronadrukte: ‘Geschokt om dit bedrog’
  PREMIUM

  Nepver­pleeg­kun­di­ge JBZ aangehou­den na behandelen patiënten tijdens coronadruk­te: ‘Geschokt om dit bedrog’

  DEN BOSCH - Een 24-jarige man die werkzaam was in het Bossche Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal. De verdachte controleerde patiënten en mogelijk diende hij ze ook medicatie toe, zonder dat hij beschikte over kwalificaties om deze handelingen te mogen verrichten. ,,We zijn geschokt door het bedrog", reageert het JBZ.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch