Volledig scherm
PREMIUM
Jan van der Eerden bij de Binnendieze achter zijn woning in de Bossche binnenstad. © Roy Lazet

Bossche architect Jan van der Eerden (92) overleden: ‘Zoveel liefde voor de stad’

DEN BOSCH - Jan van der Eerden, de Bossche architect die zich met zijn plaatsgenoot Hein Bergé verzette tegen het dempen van de Binnendieze in Den Bosch, is zaterdag op 92-jarige leeftijd overleden.

,,Jan was een echte visionair. Hij verzette zich in de jaren zestig tegen het toenmalige gemeentebestuur en de gedachte van de wethouder dat de stad failliet zou gaan als de Binnendieze zou worden gerestaureerd.’’ Dat zegt Peter Verhagen die jarenlang als ambtenaar nauw betrokken was bij de restauratie van de Binnendieze. ,,Ik was het direct eens met de strijd van Jan van der Eerden, maar ambtenaren moesten gewoon uitvoeren wat een wethouder wenste. Gelukkig bleef de Binnendieze behouden’’, aldus Verhagen die als projectleider was betrokken bij de restauratie.

 1. De Rijk is nog niet klaar met discussie over nazi-design
  PREMIUM

  De Rijk is nog niet klaar met discussie over na­zi-de­sign

  DEN BOSCH - Arthur Graaff , woordvoerder van de AFVN, bond van anti-fascisten, liep een tijdje terug in Den Bosch vanuit Het Noordbrabants Museum naar het Design Museum en zag dat recht tegenover het museum een oude synagoge staat. Hij zag er ook een gedenkplaat voor door de nazi's vermoorde joden in Den Bosch. ,,Daarover heeft Timo de Rijk in interviews nooit iets verteld. Voor mij was het toen duidelijk. We moeten ons stevig gaan verzetten tegen de expositie die De Rijk in zijn museum gaat houden.”
 2. Parkeergarage Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  Parkeerga­ra­ge Bossche Maijweg 20 jaar open voor omwonenden, aanleg woonerf kan daarmee ook beginnen

  DEN BOSCH - Het heeft veel overleg en kruim gekost, maar de NS gaat de in 2017 gebouwde parkeergarage aan de Maijweg in Den Bosch uiteindelijk tóch voor twintig jaar openstellen voor omwonenden. Omdat de spoorwegen de afspraken die in het verleden gemaakt zijn nakomt, kan al in oktober van dit jaar ook met de nieuwe inrichting van de weg begonnen worden. Dat laatste gaat duurder worden dan aanvankelijk aangenomen: geen 900.000 euro, maar 1,475 miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch