Volledig scherm
Veel belangstellenden op de Hekelbrug tijdens Swim to Fight Cancer. De brug is toe aan versteviging. © Marc Bolsius

Bossche Hekelbrug dringend toe aan versteviging: dat gaat 770.000 euro kosten

DEN BOSCH - De gemeente wil nog voor september de Hekelbrug op de hoek van de Bossche Zuidwal-Pettelaarseweg verstevigen. Na onderzoek heeft de gemeente onlangs ontdekt dat een deel van de brug tekort schiet voor zwaar verkeer. Versterken gaat 770.000 euro kosten. 

Langdurig afsluiten van de brug is volgens de gemeente onwenselijk. Daarom zijn onlangs alvast (tijdelijke) maatregelen genomen.  Er is een barrière aangelegd tussen de fietsstrook en de rijbaan. ,,Hoe langer deze situatie in stand gehouden moet worden, hoe groter de kans wordt dat de opneembare belasting wordt overschreden’’, aldus de gemeente. 

Nieuwe eisen 

Het Brabants Dagblad meldde onlangs dat de gemeente nagaat of 162 bruggen, tunnels en viaducten voldoen aan nieuwe eisen van TNO.

Volgens de gemeente is het beheer en onderhoud van bruggen, tunnels en viaducten (zogenaamde kunstwerken) de afgelopen vijftien jaar ‘geprofessionaliseerd’. Ook wijst de gemeente erop dat de intensiteit van het wegverkeer landelijk ‘een enorme ontwikkeling heeft gekend’ en dat het gewicht van vrachtvervoer ‘enorm is gestegen’.

Uit een dit jaar uitgevoerde inventarisatie blijkt volgens de gemeente dat van 235 ‘kunstwerken’ in Den Bosch 379 exemplaren ‘voldoende veilig’ zijn. Onderzoeken van enkele bouwsels zijn bijna klaar. De gemeente houdt er rekening mee dat het nodig is om direct maatregelen te nemen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch