Bossche rechter is bezuinigingen beu en dient ontslag in

DEN BOSCH - Ruim dertig jaar was Alfred Roosmale Nepveu rechter in Den Bosch. Binnenkort loopt hij voor het laatst het Paleis van Justitie uit. ‘Door de voordeur’, zónder ruzie. Maar wél met een somber gevoel over de toekomst van de rechtspraak, die al jaren ernstig gebukt gaat onder Haagse bezuinigingen. Zijn pessimisme deed de 61-jarige Roosmale Nepveu besluiten om ‘de handdoek in de ring te gooien’ en een paar jaar eerder dan verwacht zijn ontslag in te dienen. 

Volledig scherm
Rechter Alfred Roosmale Nepveu in een van de zittingszalen in het Bossche Paleis van Justitie © Marc Bolsius

,,Omdat ik niet denk dat het de komende jaren beter zal gaan, ben ik mijn knopen gaan tellen: waarom zou ik nog doorgaan?” 

Strafrecht, familierecht, civiele zaken, kantonrecht: de in Oss wonende Roosmale Nepveu deed het allemaal. Zijn loopbaan leverde hem ontelbare ‘boeiende inkijkjes in de samenleving’ op: van een afscheid vol verbittering is dan ook geen sprake. Maar zeker de laatste jaren kon hij zijn ‘schitterende beroep’  niet meer uitoefenen zoals hij dat wilde. Een mislukte digitalisering, bezuinigingen op de griffie en een steeds krappere bezetting maakten dat Roosmale Nepveu steeds minder tijd kon steken in de vonnissen die hij moest vellen. ,,Daar kreeg ik meer en meer last van.” 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch