Robbe van Hulst
Volledig scherm
Robbe van Hulst © Karin Jonkers - Yell & Yonkers

Bossche Robbe (12) vertelt op de radio hoe hij uit de kast kwam: ‘Ik kan eindelijk mezelf zijn’

DEN BOSCH - De afgelopen weken bleek nog maar eens dat uit de kast komen voor veel homoseksuelen heel zwaar is. Dat heeft te maken met hoe mensen erop reageren en het verandert een leven. Des te knapper is het als je op je twaalfde al zeker weet dat je homo bent en er voor uitkomt. Nog los van het feit dat je het op de radio aan heel Nederland laat weten. Robbe van Hulst uit Den Bosch deed precies dat. ,,Ik wil het niet per se van de daken schreeuwen.”

NPO Radio 1 besteedde vrijdag aandacht aan Paarse Vrijdag, de dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor seksuele diversiteit. In dat programma vroeg presentator Winfried Baaijens aan de 12-jarige Robbe van Hulst hoe hij die dag beleeft, aangezien hij gisteren aan zijn ouders heeft verteld dat hij op jongens valt. ,,Ik zei dat ik op jongens viel en ze waren heel blij dat ik het verteld had en er niet langer mee ging rondlopen. Het was heel gek. Ik durfde eerst niet. Bang voor hun reactie. Het was heel verlossend. Fijn dat je er zo eerlijk over kan zijn.”

Heftigere gevoelens bij jongens dan bij meisjes

De dappere Van Hulst, die eerder dit jaar Jeugdprins was van Oeteldonk, kreeg alle lof van presentator Baaijens. Hij vertelde dat hij het zelfs op zijn 18e nog niet zeker wist en dat sommige mensen hun hele leven twijfelen. 

Robbe niet. ,,Toen ik jonger was, viel ik al op jongens. Nu ben ik erover na gaan denken. En eigenlijk weet ik het wel al zeker. Toen ik acht of negen jaar oud was, had ik al heftigere gevoelens bij jongens dan bij meisjes. Daardoor ben ik erop gaan letten."

Op school waren de reacties voornamelijk positief. ,,Ik krijg vooral hele leuke reacties. Dat het heel gaaf is dat ik het al zo durf te vertellen. Er zijn ook kinderen die nog te jong zijn, zij vinden het gek en anders.”

Ik kan nu mezelf zijn

Het is vandaag dus Paarse Vrijdag, maar iets paars heeft Robbe niet aan. ,,Ik heb een een mooi roze overhemd. Ik had niks echt heel veel paars en dacht ‘Dit kan ook wel toch?’.” 

Deze speciale dag voelt ook een beetje als ‘zijn dag’ nu. ,,Ik vind het nu best wel belangrijk. Nu voelt het alsof dit het moment is dat ik mezelf kan zijn. Ik denk dat het niet zou moeten zijn dat er alleen vandaag bij stil wordt gestaan, maar dat altijd zo moet zijn.”

  1. Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepverpleegkundige ‘niet pluis’ was
    video

    Al na drie dagen zagen JBZ-collega’s dat de nepver­pleeg­kun­di­ge ‘niet pluis’ was

    DEN BOSCH - In de dagen dat ziekenhuizen vanwege de golf aan coronapatiënten naarstig op zoek waren naar zorgpersoneel is bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een nepverpleegkundige naar binnen geglipt. Deze 24-jarige Bosschenaar heeft er uiteindelijk dertien dagen gewerkt en in die tijd heeft hij 25 tot 30 patiëntendossiers ingezien. ,,We zijn geschokt door het bedrog”, reageert het JBZ.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch