Deelnemers aan de BrandLoyalty Vestingloop.
Volledig scherm
Deelnemers aan de BrandLoyalty Vestingloop. © Marc Bolsius

Bossche Vestingloop uitgebreid met 25 kilometer lange Vestingwandeling

DEN BOSCH - Samenwerking tussen de stichting Bossche Avondvierdaagse en de stichting Vestingloop ’s-Hertogenbosch leidt op 25 mei tot een nieuw evenement. Het gaat om een 25 kilometer lange historische wandeltocht ‘in de voetsporen van Frederik Hendrik’ die leidt door de Moerputten over de gerestaureerde vestingwallen en langs onder meer Fort Orthen en Fort Isabella.

De deelnemers finishen op de Parade waar de volgende dag de BrandLoyalty Vestingloop (afstanden 5, 10 en 15 kilometer) eindigt.

,,We vinden het jammer dat de finishplaats jarenlang slechts één dag werd gebruikt. Dankzij de samenwerking kunnen de wandelaars daarvan profiteren’’, zegt Maurice Horsten, voorzitter van de stichting Vestingloop.

WK Handboogschieten

Deelnemers aan de historische wandeltocht betalen 7,50 euro per persoon en krijgen daarvoor een routebeschrijving met een toelichting over de bijzonderheden onderweg. Myrian van Bers, voorzitter van de stichting Bossche Avondvierdaagse, verwacht dat zo’n 200 wandelaars deelnemen.

Niet alleen de deelnemers aan de 25 kilometer wandeltocht (en belangstellenden) kunnen terecht in het ‘finishdorp’ bij de Sint-Jan. Want in de aanloop naar de Vestingloop wordt de Avondvierdaagse gehouden. De laatste dag (24 mei) finishen zij op de Parade.

De stichting Bossche Avondvierdaagse moest vanwege het WK Handboogschieten (vanaf 3 tot en met 16 juni op de Parade) andere data kiezen voor de 73e wandelvierdaagse. Van Bers: ,,We zijn blij dat we geschikte data hebben gevonden. Met de Vestingloop versterken we elkaar door de krachten te bundelen. De grote finishpoort op de Parade zorgt voor extra sfeer. Er melden zich jaarlijks zo’n vierduizend deelnemers. Het is geweldig om hen binnen te halen met muziekjes vanaf het finishdeck.’’

Maurice Horsten, voorzitter van stichting Vestingloop.
Volledig scherm
Maurice Horsten, voorzitter van stichting Vestingloop. © Peter de Bruijn

Mooie toevoeging 

,,Wandelen is de populairste vrijetijdsbesteding in Nederland. Het is dan ook een mooie toevoeging’’, zegt de voorzitter van de stichting Vestingloop over de samenwerking met de stichting Bossche Avondvierdaagse.

Wat Horsten en Van Bers betreft is de samenwerking niet eenmalig en zal de wandelvierdaagse de komende jaren aansluiten bij de Vestingloop. ,,We hopen het wandelen volgend jaar met verschillende afstanden uit te kunnen bouwen’’, aldus Horsten.

Volgens hem zal de opzet van de Vestingloop vergelijkbaar blijven met de afgelopen jaren. Enkele jaren geleden sprak hij de hoop uit op 10.000 deelnemers. Maar hij verwacht dat het blijft bij zo’n 7.500 deelnemers. ,,Er zijn steeds meer hardloopevenementen. Maar het aantal deelnemers stabiliseert.’’

Voor de Vestingloop hebben zich inmiddels zo’n 1400 deelnemers laten registreren. Dat is zo’n twintig procent meer dan bij een vergelijkbare aanmeldingstermijn voor de vorige Vestingloop. Vooral de 10 en 15 kilometer zijn geliefd. ,,Voor de programmering hebben we met de hoofdsponsor drie speerpunten. Het gaat om historisch, sfeervol en voor iedereen’’, aldus Horsten.

Meer informatie via vestingloop.nl/vestingwandeling en bosscheavondvierdaagse.nl

Deelnemers aan de Avondvierdaagse onderweg naar de finish op de Parade. Dit jaar kunnen zij terecht in een ‘finishdorp’.
Volledig scherm
Deelnemers aan de Avondvierdaagse onderweg naar de finish op de Parade. Dit jaar kunnen zij terecht in een ‘finishdorp’. © copyright Olaf Smit

In samenwerking met indebuurt Den Bosch