Volledig scherm
Harry Schuurmans bij het oogsten van boerenkool in de Bossche Voedseltuin Villanueva. © Marc Brink/BD

Bossche Voedseltuin Villanueva floreert voor Voedselbank

DEN BOSCH - De wortels waren niet zo'n succes. Maar met de courgettes (1250 kilo) en ijsbergsla (770 kroppen) ging het vorig jaar een stuk beter. ,,Het was een goed jaar'', zegt Harry Schuurmans, tuincoördinator en bestuurslid van stichting Voedseltuin Villanueva.

De tuin startte in 2014 aan de Bossche Vlijmenseweg vlakbij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het begon met sla, prei, tuinbonen, koolsoorten en pastinaak. Daar zijn al snel snoeptomaten, aardbeien, frambozen, appels en bessen bij gekomen. ,,Hier wordt niks weggegooid'', zegt Floor Piscaer, bestuurslid marketing.

En zo ziet Dominique Villanueva naar wie de voedseltuin is vernoemd het graag. Als 13-jarige kwam zij met dit Vrijwilligersidee op de proppen. Het leek haar een goed idee dat oogst zou gaan naar de stichting Voedselbank 's-Hertogenbosch. Volgens Piscaer is het meisje 'niet meer actief betrokken' bij het project waarvoor bij de start zo'n 25.000 euro bijeengebracht is door enkele bedrijven en donateurs.

Honing 

Vorig jaar bereidden leerlingen van het Koning Willem I college bitterballen Met boerenkool uit de voedseltuin. De speciale snacks stonden op het menu van de Kerstproeverij die Vincentiusvereniging 's-Hertogenbosch verzorgde voor 800 minder draagkrachtige mensen. Piscaer: ,,We hopen dit jaar nog meer samen te werken met het Koning Willem I college. Bijvoorbeeld bij het inmaken van courgettes voor de voedselbank."

Het is ook de bedoeling om het assortiment dit jaar uit te breiden honing. Daarom zijn onlangs in samenwerking met de Oirschotse imkerij 't BijenOord enkele bijenkasten op het terrein geplaatst.

De stichting is op zoek naar vrijwilligers en bestuursleden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bossche ambities woningbouw lopen nogal uiteen

    Bossche ambities woningbouw lopen nogal uiteen

    DEN BOSCH - Er is vrijwel geen enkele politieke partij in Den Bosch die ontkent dat er woningnood is en dat er de komende jaren in snel tempo voor verschillende inkomens- en bevolkingsgroepen gebouwd moet worden. Maar waar de ene partij de verantwoordelijk wethouder Roy Geers complimenteert met de voortvarendheid om dit en volgend jaar 850 tot 900 woningen te bouwen, zijn er ook partijen die vinden dat de ambitie veel hoger moet komen te liggen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch