2014-03-05 00:00:00 ILLUSTRATIE - Een rechter bekijkt het wetboek in de rechtzaal. ANP XTRA ROOS KOOLE
Volledig scherm
2014-03-05 00:00:00 ILLUSTRATIE - Een rechter bekijkt het wetboek in de rechtzaal. ANP XTRA ROOS KOOLE © ANP XTRA

Bosschenaar met uitkering én dure Rolex krijgt 1,5 jaar cel

DEN BOSCH - Een 29-jarige man uit Den Bosch krijgt 1,5 jaar gevangenisstraf voor het witwassen van 211.000 euro aan crimineel geld. Zijn 26-jarige vrouw krijgt een celstraf van een jaar, zo bepaalde de rechtbank Oost-Brabant dinsdagmiddag. 

Bij een inval in de woning van het stel, op 23 november 2016, vond de politie sieraden en horloges met een totale waarde van 155.000 euro. Daarnaast werd nog vijfduizend euro contant geld gevonden en stelde justitie vast dat beide verdachten  tussen 2013 en 2016 in dure Mercedessen reden. Opmerkelijk, want het duo had geen werk en ontving een bijstandsuitkering van de gemeente Den Bosch. 

'Gekregen van familie’

Justitie denkt dat het geld waarmee al die dure spullen betaald werden, afkomstig is uit misdrijf. De verdachten beweerden tijdens de zitting dat ze de horloges en sieraden hadden gekregen van hun familie. Tegenover de FIOD deden ze er eerder het zwijgen toe. De rechtbank schrijft in het vonnis dat ze de verklaringen van de twee ongeloofwaardig vinden. 

Justitie eiste twee weken geleden anderhalf cel tegen de man én de vrouw. De man kreeg in 2012 ook een onvoorwaardelijke celstraf voor witwassen. Dat was omdat in 2008 bij hem geldbedragen werden gevonden van 300.000 euro en 70.000 dollar.  

Rolexen

Tot de sieraden en horloges die in 2016 gevonden werden, hoorden onder meer twee Rolexen met een waarde van 40.000 en 25.000 euro. De twee verklaarden dat ze die hadden gekregen bij een bruiloft: in de Roma-familie waarvan zij deel uitmaken, zou het gebruikelijk zijn om elkaar dure cadeaus te geven. De rechtbank schrijft dat dat er geen bewijs is voor die verklaring. 

  1. 
Met een knipoog, maar basketbalclub Heroes gaat afhaken sponsors niet accepteren
    PREMIUM

    Met een knipoog, maar basketbal­club Heroes gaat afhaken sponsors niet accepteren

    DEN BOSCH - Leuk, een basketbalwedstrijd kijken én netwerken. Minder leuk: bedrijven hebben er door corona geen geld meer voor. En dat ‘accepteert’ basketbalclub Heroes niet. ,,We geven de bedrijven tóch twee stoelen en ze bepalen zelf wat ze die stoelen waard vinden.’’ Bovendien geeft de club van Bob van Oosterhout 250 seizoenkaarten weg aan kinderen uit gezinnen die door corona getroffen zijn.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch