Volledig scherm
Voor het kunstproject Encounter zoekt Joost van Wijmen littekens © Denise Heins

Bosschenaar verzamelt littekens, en de verhalen erachter

Vr 21 dec. Joost van Wijmen zoekt littekens, en gaat dat onder meer doen op het Bosch Winterparadijs. Voor zijn kunstproject worden de ‘sporen van veranderingen op het lichaam’ uiteindelijk in geborduurde vorm tentoongesteld in een reizende expositie. ,,Achter elk litteken zit een verhaal, soms grappig, maar soms ook schrijnend en verdrietig.”

Door Bart Gotink

Volledig scherm
Voor het kunstproject Encounter zoekt Joost van Wijmen littekens © Ben Nienhuis

Nog geen drie seconden zat Van Wijmen klaar op een plein in Eindhoven, toen de eerste voorbijgangers zich al meldde bij de Bosschenaar. Het verbaast de kunstenaar zelf ook een beetje dat mensen toch graag willen vertellen over hun ‘zichtbare sporen van veranderingen in het lichaam’, zo als Van Wijmen het zelf omschrijft. ,,Ik denk dat mensen er niet vaak over praten, het is toch iets intiems, maar het vaak wel graag willen vertellen. En achter elk litteken zit een verhaal. Soms is dat grappig, iemand die is gevallen over een hekje, maar soms is dat ook heel schrijnend en verdrietig.”

Nooit zo gezien

Volledig scherm
Voor het kunstproject Encounter zoekt Joost van Wijmen littekens © Ben Nienhuis

En al die littekens wil Van Wijnen nu dus verzamelen. Daarvoor staat de Bosschenaar onder meer het Bosch’ Winterparadijs op 28 december tussen 15 uur en 16.30 uur. Van voorbijgangers trekt hij eerst de genezen wonden met watervaste stift over op doorzichtig plastic. Daarna wordt het litteken geborduurd op een witte stof. Op het doorzichtige plastic kan de persoon zijn verhaal kwijt over de oude wonden. Zo ontstaat een ‘levende collectie’ aan littekens van kinderen, pubers, volwassenen en ouderen. ,,Soms zitten littekens op het achterhoofd of op de rug”, zo vertelt Van Wijmen. ,,Als ze dan het borduursel zien, zeggen ze: ‘ik heb mijn litteken eigenlijk nooit zo gezien’.”

Hoe van Wijmen er eigenlijk bij komt om zich op de littekens te storten? ,,Van huis uit ben ik kostuumontwerper. Met het opmeten van mensen raak je ze ook aan. Het is toch een vorm van intiem contact. Dan zie je ook de littekens van mensen. Dat wil ik ook gebruiken in mijn kunstprojecten, waar ik onderzoek hoe mensen zich verhouden tot hun lichaam.”

De kunstenaar zamelt nu 15.000 euro in via crowdfunding om het hele project rond te krijgen. ,,Dat geld heb ik nodig om een mobiel expositiemeubel te maken, dat komend jaar het land door kan reizen. Dat wordt een soort kamerscherm, waar bezoekers aan de ene kant het litteken kunnen zien, en andere kant het verhaal erachter.” Vanaf maart 2019 is het de bedoeling dat de expositie te zien is in onder meer het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en de Bibliotheek van Den Bosch. ,,Daarnaast heb ik geld nodig voor de borduurder, want dat is ook een tijdrovende klus", zo zegt hij.

Volledig scherm
Voor het kunstproject Encounter zoekt Joost van Wijmen littekens © Ben Nienhuis
  1. Joey D. sms’t advocaat: ‘Ik heb niet geschoten’

    Joey D. sms’t advocaat: ‘Ik heb niet geschoten’

    ROSMALEN - In tegenstelling tot wat de politie zegt, heeft Joey D. naar eigen zeggen dinsdagmiddag niet geschoten. Dat heeft hij via sms aan zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers laten weten. Kuijpers heeft vanuit zijn kantoor in Amsterdam contact met zijn cliënt, die zich met een vuurwapen verschanst heeft in zijn huis in Rosmalen. Hij belandde volgens de politie in een vuurgevecht met agenten toen zij hem dinsdagmiddag probeerden te arresteren.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch