Volledig scherm
Drukte in de sluis na het evenement Maritiem in Den Bosch. © privéfoto

Boten moeten door droogte langer wachten bij Sluis Engelen

ENGELEN - Vanwege de droogte voeren de rivieren de Aa en de Dommel geen water meer aan bij de Dieze in Den Bosch. Om het peil toch op niveau te houden, wordt nu  geen water meer geloosd op de Maas. De stuw Crevecoeur is dicht evenals de nabijgelegen vistrap.

Als gevolg van onder meer deze maatregelen is ook de doorvaart in Sluis Engelen beperkter. Op dit moment lopen de wachttijden op tot maximaal twee uur. Maar als de droogte aanhoudt, kunnen de wachttijden verder oplopen.  De sluis bij Engelen wordt vaak gebruikt door recreatieboten, maar ook de beroepsvaart maakt er nog wel gebruik van, onder meer de schepen die van en naar de containerterminal op de bedrijventerrein de Rietvelden moeten.

Vorig jaar werd vanwege de droogte het gebruik van de sluis door recreatievaart ook al fors beperkt omdat het waterpeil in de Dieze fors was gezakt. De wachttijden liepen uit tot drie uur. 

Door minder te schutten, wordt minder water afgevoerd naar de Maas. En kan het waterschap ‘aan de achterkant’ proberen om een waterbuffer op te bouwen (Dieze en Drongelens kanaal). 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch