De bouwhal van 't Waoterrijk mag aan de Loonstraat blijven staan.
Volledig scherm
De bouwhal van 't Waoterrijk mag aan de Loonstraat blijven staan. © Paul Roovers/BD


Bouwhal Nuland staat nog propvol carnavalswagens en wordt nu ook gelegaliseerd

NULAND - Het carnavalsseizoen voor de Nulandse carnavalsstichting kent dan toch nog een lichtpuntje: 't Waoterrijk kan zijn bouwhal aan de Loonstraat behouden. En dat is meegenomen in een jaar dat de optocht tot twee keer toe moest worden geschrapt.

Voorzitter Johan van de Hanenberg van de stichting is ondanks alle ellende van dit jaar daarom een blij man. De gemeente heeft er volgens hem hard aan gewerkt om de bouwhal te kunnen behouden. Die werd namelijk een jaar of zeven met subsidies van provincie en toenmalige gemeente Maasdonk door de stichting zelf gebouwd. ,,En met de hulp van sponsors. Maar we kregen toen alleen een tijdelijke vergunning omdat deze bouwactiviteiten niet passen in het bestemmingsplan.”

Opleving straatcarnaval

De bouwhal zorgde mede voor een opleving van het Nulandse straatcarnaval. ,,Net als andere dorpen hadden wij ook een periode dat er minder animo was om wagens te bouwen. Maar we hebben veel aandacht geschonken aan de jeugd. Van daaruit zijn ook groepen blijven bouwen toen ze ouder werden. En nu nu hebben we heel wat clubs die wagens bouwen."

En dan is het prettig dat je als dorp een eigen bouwhal hebt en dat groepen niet op zoeken moeten naar een stal bij een agrariër. ,,Want die zitten er ook niet meer op te wachten. Bijvoorbeeld door de strengere brandveiligheidseisen.”

Best spannend

Om de  bouwplek ook voor de toekomst veilig te stellen, moest het bestemmingsplan worden aangepast. En voor deze activiteit in het buitengebied had de gemeente Den Bosch weer medewerking nodig van de provincie.  ,,Het was best spannend allemaal", zegt voorzitter Van de Hanenberg. ,,Maar nu is alles goed gekomen.”

De bouwhal aan de Loonstraat staat nu barstens vol met de carnavalswagens van dit seizoen. De optocht werd in februari afgelast vanwege de storm, en de alternatieve datum moest worden geschrapt vanwege het coronavirus. Of de wagens ooit nog te zien zullen zijn? Voor Van de Hanenberg is dat nog maar de vraag. ,,Verschillende mensen vragen of we opnieuw een datum kunnen prikken. Maar in de zomer zijn er al zoveel activiteiten en de vraag is maar of de beperkende maatregelen vanwege het virus dan zijn opgeheven. We moeten er nog eens goed over praten met de clubs.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch