Volledig scherm
Het scherm van de positieve flitspaal. © Provincie Noord-Brabant

Brabantse feelgood-flitspaal brengt snelheid echt omlaag

DEN BOSCH - De Brabantse feelgood-flitspaal brengt niet alleen geld in het laatje voor de buurt, maar zorgt er ook echt voor dat automobilisten zich beter aan de maximum snelheid houden. Dat stelt de provincie Noord-Brabant, die het apparaat al bijna anderhalf jaar inzet. 

,,Op plekken waar de meter staat, zien we een gemiddelde daling van 25 procent in het aantal snelheidsovertredingen”, aldus woordvoerder Jeroen Hellebrekers.  ,,Het mooie is ook dat deze positieve paal twee kanten op werkt. Het levert geld op voor de buurt en laat mensen nadenken over hun gedrag. Het zijn toch vaak de bewoners van de wijk zelf die te hard door de straat rijden.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Feelgood-flitspaal. © Provincie Noord-Brabant

De snelheidsmeterspaarpot, zoals de provincie ‘m noemt, werkt met een digitaal bord. Automobilisten die zich aan de snelheid houden, krijgen een groene duim te zien. Daaronder loopt het gespaarde bedrag live op. Het geld dat in een week of drie wordt verdiend, gaat naar een door bewoners gekozen initiatief in hun eigen buurt. In Oostelbeers was dat een tafeltennistafel, in Vorstenbosch ging de opbrengst naar een opknapbeurt voor de Kerkstraat en in Berkel-Enschot profiteerde stichting Jeugdwerk.

Tegen ongelukken

Quote

De weken dat de paal er stond, ging het echt stukken beter.

Jacqueline van der Waarden, Initiatiefnemer in Huisseling

,,De betreffende gemeente betaalt het geld dat naar het goede doel gaat, wij dragen de kosten voor de paal”, zegt Hellebrekers. De provincie trok daar 10.000 euro voor uit. Het is een van de manieren om in actie te komen tegen het hoge aantal dodelijke ongelukken in Brabant, waar afgelopen jaar 150 mensen omkwamen in het verkeer. Door metingen voor, tijdens en na het project weten de betrokken instanties dat de snelheid afneemt wanneer het apparaat er staat.

De paal is sinds maandag in de gemeente Zundert te vinden. Daar rijden buurtbewoners geld bij elkaar voor reflecterende huisnummerbordjes. Het is de dertiende locatie waar de provincie de snelheidsmeter inzet. Eerder was die onder meer te vinden in Huisseling (gemeente Oss), waar het opkalefateren van een veld voor de kerk het goede doel was. 

‘Harder dan mag’

Initiatiefnemer Jacqueline van der Waarden kijkt positief terug op het project dat ruim 4.000 euro in het laatje bracht. ,,De weken dat de paal er stond, ging het echt stukken beter. Maar toen de meter goed en wel weg was ging de snelheid toch weer omhoog. Niet meer tot vijftig of zelfs zestig kilometer per uur, waar dertig is toegestaan, maar nog wel harder dan mag. Er valt nog wat te winnen.”

Rotterdam draaide in 2015 al een jaar proef met het systeem. ,,Er is nu ook interesse van de provincies Zeeland en Zuid-Holland”, weet woordvoerder Hellebrekers. ,,Wij hebben contact met deze provincies, maar gaan niet actief heel het land door om het woord te verkondigen. Onze paal blijft in Brabant; er zijn meer dan genoeg plekken waar die van pas kan komen.” Na Zundert reist de snelheidsmeterspaarpot door naar achtereenvolgens Valkenswaard, Boxmeer en Breda. ,,En voor begin 2020 staan al een paar plaatsingen in optie.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch