Briljanten paar Scheffers kan niet zonder elkaar en niet zonder hun geliefde Den Bosch
Gelukkig getrouwdDEN BOSCH - Cor (92) en Agnes (90) Scheffers - van Son trouwden 65 jaar geleden op 25 april in Den Bosch. Hun liefde voor de stad en voor elkaar is onwankelbaar. ,,We raakten als twee pubers via de naast elkaar gelegen dakramen in gesprek met elkaar”, zegt Agnes. ,,De rest is geschiedenis.”
Hun eerste kennismaking vond bijna negentig jaar geleden plaats in hun geliefde Den Bosch. Cor keek in de wandelwagen van een jonge Bossche moeder die met baby Agnes bij haar ouders op bezoek was. ,,Het moet wel liefde op het eerste gezicht zijn geweest”, aldus Cor.
Als door een wonder gespaard
Een dramatische gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht hen weer bij elkaar. De woning waar Agnes woonde met haar zes broers en zussen, werd in december 1944 getroffen door een Duitse V1-bom. Het gezin bleef als door een wonder gespaard, terwijl er negentien dodelijke slachtoffers vielen. Het huis was onbewoonbaar en na enige omzwervingen kon het gezin terecht in een kantoorpand aan de Sint Jorisstraat, naast de smederij waar Cor woonde. ,,We raakten als twee pubers via de naast elkaar gelegen dakramen in gesprek met elkaar”, zegt Agnes. ,,De rest is geschiedenis.”
Ik wilde een gezin met veel kinderen. Want die gezelligheid heb ik als kind gemist.
Cor had al snel dromen en plannen met Agnes. ,,Ik wilde een gezin met veel kinderen. Want die gezelligheid heb ik als kind gemist met alleen een oudere zus, mijn moeder die in de oorlog door ziekte jong overleed en mijn vader die altijd werkte.”
Na de oorlog werd Cor officier en diende bij de Engelse luchtmacht in het geallieerde bezettingsleger in Duitsland. Agnes werd directiesecretaresse bij het Bossche kruideniersbedrijf De Gruijter en zij deed de administratie van het Brabants Orkest. Na omzwervingen vond Cor eind jaren 50 een baan bij Philips. Het paar verhuisde naar Eindhoven, waar zij vier kinderen kreeg. In de avonduren studeerde Cor wis- en natuurkunde en kon zich daarmee bij Philips ontwikkelen. Agnes verzorgde met liefde de vier kinderen en vormde het sociale cement van het gezin.
Zijn dromen spelen zich af in Den Bosch
Uiteindelijk konden ze op hoge leeftijd de lokroep van Den Bosch niet meer weerstaan. Cor wilde terug: zijn leven lang bleven zijn dromen zich afspelen in Den Bosch. Hij is nog steeds een wandelende catalogus van Bossche adressen met hun toenmalige bewoners.
Cor heeft vroeger heel hard gelopen om me te krijgen, maar ik wilde in eerste instantie mijn vrijheid behouden
Het stel is nog altijd gelukkig met elkaar. ,,We hebben beiden volkomen andere karakters. Dat maakt het spannend”, zegt Agnes. ,,Cor heeft vroeger heel hard gelopen om me te krijgen, maar ik wilde in eerste instantie mijn vrijheid behouden. Maar ik liet me inpalmen, omdat hij zo veel ondernam. Nu zijn de zorg en verantwoordelijkheid voor elkaar het belangrijkste. We hebben trouw beloofd en daar hebben we ons altijd aan gehouden.”
Vanuit hun appartement zien ze de Sint-Jan en wandelen ze als fitte negentigers naar hun zoon via het park om de IJzeren Vrouw. Alsof er geen 63 jaar buiten de stad heeft bestaan.
Gelukkig getrouwd
Roze geluk en gedeelde smart. Er komt heel wat langs in een lang huwelijk. De mooiste verhalen leest u bij MijnBD. Dus bent of kent u een jubilerend paar dat minimaal 60 jaar samen is, laat het ons weten. Elke week zetten we een paar stellen in het zonnetje.
Mail naar gelukkiggetrouwd@bd.nl Meld voor- en achternamen van het paar, plaats en datum huwelijk en huidige woonplaats. Schrijf in maximaal 50 woorden wat dit paar zo bijzonder maakt. En stuur het telefoonnummer van de contactpersoon mee. Kiezen we uw verhaal, dan komt onze verslaggever met een fotograaf langs om het verhaal te schrijven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Justitie seponeert witwaszaak Bossche schroothandelaar
DEN BOSCH - Een 53-jarige Bosschenaar wordt niet langer verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie heeft de ondernemer deze week laten weten dat de zaak geseponeerd wordt. -
PREMIUM
Bakker Vermeulen in ongewisse over terugbetalen coronasteun
DEN BOSCH/VLIJMEN - Bas Vermeulen van bakkerij Vermeulen & Den Otter uit Vlijmen weet nog niet of hij inderdaad 50.000 euro aan coronasteun moet terugbetalen. De rechter doet pas over een paar weken uitspraak in de zaak die hij heeft aangespannen tegen het ministerie. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
-
PREMIUM
Verpleegzorg ‘alert’ door stijgende coronabesmettingen
DEN BOSCH - Verschillende uitbraken in verpleeghuizen en oplopend ziekteverzuim. In de verpleegzorg wordt weer volop de nadruk gelegd op de hygiëne en testen bij klachten. Tijd voor extra maatregelen misschien? ,,Het sociale aspect is op dit moment belangrijker.” -
PREMIUM
GFT-bak blijft toch gratis in Vught: ‘Nascheiden is iets voor de toekomst’
VUGHT - Vughtenaren produceren nog te veel restafval. Jaarlijks verdwijnt er per inwoner, per jaar 100 kilo afval in de grijze kliko. Vele malen meer dan de gemeente had gehoopt. Er volgen maatregelen. -
PREMIUM
Madonna, een idyllisch landschap of stoere Che Guevara, een nostalgische ode aan de poster
Posters, wie kent ze nog? Van rockhelden tot blote dames, het kon allemaal. Als ultieme versierder zorgde posterkoning Engel Verkerke voor een revolutie in onze slaapkamers en leefruimtes. Design Museum Den Bosch brengt een nostalgische ode.
In samenwerking met indebuurt Den Bosch