Bruno Martens (23) uit Rosmalen van Vattenfall Solar Team laat nieuwe zonneauto NunaX zien

VideoROSMALEN/AMSTERDAM - Samen met de andere leden van het Vattenfall Solar Team presenteerde Bruno Martens (23) uit Rosmalen dinsdag in Amsterdam de door henzelf ontwikkelde zonneauto NunaX.

Volledig scherm
Bruno Martens bij de NunaX. © Hans-Peter van Velthoven

De tiende auto van TU Delfts-studenten is lichter en heeft een geheim wapen: de auto is zó gebouwd dat de wind zorgt voor extra snelheid. In oktober hopen de studenten met de NunaX voor de achtste keer de wereldtitel binnen te slepen tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Martens was tijdens de realisatie van NunaX als technisch manager verantwoordelijk voor de projectplanning en begeleidde daarnaast het ontwerpproces . Ondanks dat het Vattenfall Solar Team zeven keer eerder wereldkampioen werd, is de uitdaging er volgens de Rosmalenaar niet minder om: ,,De regels rond het zonneracen zijn in de afgelopen jaren amper veranderd. Je merkt dat teams bij elkaar afkijken en dat de auto’s steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Het komt dus meer dan ooit aan op innovatie: de slimme snufjes maken het verschil.”

Duwtje in de rug

Het meest verwacht het team echter van het aerodynamisch ontwerp. Martens: ,,Tijdens de vorige race ontdekten we dat de kleine Nuna9 flink profiteerde van de harde zijwind die we altijd hebben in het zuiden van Australië. Een beetje zoals een zeilboot op de wind vaart. Ditmaal hebben we daar in het ontwerp specifiek rekening mee gehouden. De canopy en wielkappen zijn zo gevormd dat de auto bij zijwind als het ware een duwtje in de rug krijgt.”

De Bridgestone World Solar Challenge is een meerdaagse race van 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. Zonneraceteams van over de hele wereld doen mee.

Afgelopen maart liet Bruno Martens de voorganger van de NunaX nog op zijn oude school in Sint-Michielsgestel zien.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch