Volledig scherm
Een glimmende burgemeester Roderick van de Mortel van Vught en architect Diederik Six bij de verrassingsplaquette. © Gemeente Vught

Burgemeester Van de Mortel écht verrast met familiewapen in prestigieus project

VUGHT - Verrassing! Bij het bereiken van het hoogste punt van het prestigieuze en omstreden bouwplan ‘La Couronne’ aan de Irenelaan in Vught bleken in de gevel op de plaquette de familiewapens van burgemeester Roderick van de Mortel en architect Diederik Six te staan. Eigenaar en ontwikkelaar Dura Vermeer wilde volgens eigen zeggen ’iets bijzonders doen dat past bij het project’. De burgemeester wist écht van niets, laat zijn woordvoerder weten. 

Aan het bouwproject ging de afgelopen jaren nogal wat tumult vooraf.  De herontwikkeling van de locatie kent een spraakmakende geschiedenis. Omwonenden probeerden lange tijd de sloop van de karakteristieke voormalige huishoudschool en tuinbouwvakschool te voorkomen. Dat lukte niet. 

Vught kocht het schoolgebouw in het verleden voor liefst 4,4 miljoen euro. Diverse herontwikkelingsplannen van bijvoorbeeld woningstichting Charlotte Elisabeth van Beuningen, Stichting Mariënhoven, Ouderen Samen en woningcorporatie Woonwijze liepen spaak. ‘Om vage redenen’, betreurde Gerard Velthuizen, destijds directeur van Woonwijze. Volgens wethouder Peter Pennings week het plan van Woonwijze af van de gestelde kaders

Burgemeester en wethouders zetten vervolgens architect Six aan het werk en verkocht uiteindelijk de voormalige school, inclusief grond (zo’n 6.000 vierkante meter), voor 2.150.000 euro aan Dura Vermeer. Wethouder Toine van Ven, destijds fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks reageerde verontwaardigd. Hij pleitte voor meer betaalbare woningen. ‘Er is veel nieuwe informatie over de Vughtse woningmarkt, zoals het tekort van minimaal driehonderd betaalbare woningen’, verklaarde hij.

Uiteindelijk kwam daar La Couronne uit: zeventien statige herenhuizen, gebouwd in neoclassicistische ‘Zocher-stijl’, met een vanaf prijs van 5,5 ton. De woningen hebben zes slaapkamers, twee badkamers, een achtertuin, twee vaste parkeerplaatsen en zijn voorzien van zonnepanelen en slimme energievoorzieningen. 

Inmiddels zijn alle woningen verkocht. En Van de Mortel  kan nog even genieten van het eerbetoon. Op een later moment wordt de plaquette in de ‘poort’ van de woningen vervangen door het oude en bewaard gebleven ornament uit 1956 . 

Volledig scherm
Een impressie van het nieuwbouwplan La Couronne aan de Irenelaan in Vught met in het midden de ‘poort'. © Dura Vermeer

In samenwerking met indebuurt Den Bosch