Volledig scherm
GB en VVD houden voet bij stuk: bij afwezigheid van raadsleden zijn er geen burgerleden welkom aan de discussietafel. © Marc Bolsius

Burgerleden mogen raadsleden níet vervangen in Vught

VUGHT - In veel gemeenten mag het wel maar niet in Vught. Burgerleden die raadsleden bij afwezigheid vervangen tijdens commissies. Gemeentebelangen en VVD zien het niet zitten en voorkwamen gisteren met een amendement dat het verouderde reglement van orde op dit punt werd aangepast.

Gemeentebelangen en VVD willen bij afwezigheid van raadsleden géén burgerleden aan de discussietafel. Ze mogen deelnemen, mits er één raadslid aanwezig is. ‘Omdat dat burgerleden niet direct door de kiezers zijn gekozen", luidt de verklaring van GB en VVD. De partijen vinden dat burgerleden alleen een adviserende, ondersteunende rol mogen hebben.

Eenmansfractie 

De overige partijen willen juist dat het reglement van orde op dit punt wel wordt aangepast maar met elf tegen acht stemmen kregen ze dat niet voor elkaar. Het punt stond al op de agenda van de vorige raadsvergadering. Toen eindigde de stemming met tien voor en tien tegen in een gelijkspel, werd het stemmen gestaakt en doorgeschoven naar de raadsvergadering die gisteren plaatsvond. De SP was niet aanwezig en is voor wijziging van het beleid. De twee stemmen hadden echter geen verschil gemaakt. 

Met name voor eenmansfracties, zoals het CDA, leidt het beleid tot problemen. Als Yvonne Vos vanwege omstandigheden de commissieraadsvergadering niet kan bijwonen, kunnen de christen-democraten niet deelnemen aan de discussie.

Vorig jaar leidde dat tot een gekunstelde inspraak van de eenmansfractie. Tijdens een belangrijke commissie over het Maurickplein, de turborotonde Postweg, rijksinfra en Roucouleur maakte burgerlid Jeroen Kok creatief gebruik van zijn inspreekrecht als burger en wist zo toch de standpunten van het CDA naar voren te brengen. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch