Volledig scherm
stockbd drugs © ANP

CDA Brabant: drugshandel en -gebruik bij evenementen aanpakken

DEN-BOSCH - Op Brabantse festivals moet veel strenger gehandhaafd en gecontroleerd worden op de handel in en het gebruik van drugs. Dat stelt Marcel Deryckere (25) van CDA Brabant.

Hij bezoekt zelf festivals en ziet het gebeuren. ,,Drugsdealertjes lopen rond op het terrein. Ik zie het zelf, maar hoor het ook van vrienden en krijg signalen vanuit de samenleving”, zegt Deryckere. ,,Mondjesmaat wordt er gecontroleerd bij de entree, op het terrein zelf nog minder. Dat moet anders.” Het CDA ziet een verantwoordelijkheid voor de organisatoren van festivals, maar die kunnen het niet alleen. ,,Het moet samen met provincie en politie. En wat mij betreft met de inzet van drugshonden.”

Signalen over drugshandel bij voetbalwedstrijden

Het aantal festivals hoeft van de christendemocraten niet aan banden. De partij koestert het rijke Brabantse culturele leven. Deryckere wil ook voorkomen dat het een festivaldiscussie wordt. ,,Het gaat om veel meer evenementen. We horen ook regelmatig over drugsgebruik en -handel bij voetbalwedstrijden. Het zijn plekken waar veel mensen samen komen", stelt hij. ,,We horen genoeg verhalen wat er gebeurt op bijvoorbeeld de tribunes.” Het CDA wil weten of die signalen kloppen en heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Zo wil de partij weten hoeveel drugsgerelateerde strafbare feiten er het afgelopen jaar zijn geconstateerd op festivals. Ook zou het CDA graag cijfers zien over drugshandel en drugsgebruik bij voetbalwedstrijden.

CDA wil strengere eisen voor evenementen

Daarnaast wil de partij dat met de evenementenbranche en organisaties als Novadic Kentron bekeken wordt hoe de handel en het gebruik van drugs tijdens evenementen verminderd kan worden. De partij zelf pleit voor strengere eisen voor drugspreventie en handhaving voor alle festivals en andere evenementen die de provincie financieel steunt.  ,,Ik schrik ervan hoe normaal veel mensen het vinden om tijdens een festival een xtc-pilletje te slikken. Door te gebruiken houden ze een industrie in stand die de samenleving kapot maakt.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch