Met deze sticker geven ondernemers aan dat zij deelnemen aan de Collectieve Winkelontzegging.
Volledig scherm
Met deze sticker geven ondernemers aan dat zij deelnemen aan de Collectieve Winkelontzegging. © Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch

Collectieve Winkelontzegging: ’Hopelijk binnen een jaar 150 deelnemers’

DEN BOSCH - Ton Kranenburg, voorzitter van ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch, hoopt dat binnen een jaar 150 ondernemers in Den Bosch zich aansluiten bij een Collectieve Winkelontzegging (CWO). ‘Hartje’ werkt hierbij samen met politie, Trigion en Stadstoezicht.

Wie in een van de aangesloten winkels wordt betrapt bij onder meer een diefstal of vernieling wordt vervolgens geweerd uit alle andere deelnemende winkels. Het negeren van een waarschuwing leidt tot een collectieve winkelontzegging die varieert van één tot twee jaar. Het is een uitbreiding van de gebruikelijke individuele winkelontzegging.

Huisvredebreuk

Centraal wordt bijgehouden wie een verbod is opgelegd. Deelnemers kunnen met een password inloggen op de site. Wie de winkelontzegging negeert kan rekenen op een aangifte van huisvredebreuk. Met een raamsticker kunnen deelnemers laten weten dat zij meedoen met het project. Dat zou een preventief effect moeten hebben.

In 2009 werd in Den Bosch een begin gemaakt met deze aanpak. Dat stopte omdat in 2016 een website van het Hoofd Bedrijfschap Detailhandel uit de lucht werd gehaald. Op de site stonden foto’s van winkeldieven.  

In 2010 waren 150 ondernemers in Den Bosch aangesloten bij de Collectieve Winkelontzegging. Dat verklaart volgens Kranenburg waarom destijds het aantal ondernemers dat zich weleens onveilig voelde in het eigen bedrijf met 40 procent was gedaald.   

Op 7 en 12 november verzorgt ‘Hartje’ een informatieavond met een toelichting voor winkeliers. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch