Volledig scherm
Theater de Speeldoos © copyright Marc Bolsius

Commissie veegt bezwaren Theater de Speeldoos over subsidie van tafel

VUGHT - De bezwaren die Theater de Speeldoos in Vught naar voren bracht met betrekking tot de subsidie zijn onterecht, zo oordeelt de onafhankelijke bezwarencommissie.

Theater de Speeldoos maakte onder andere bezwaar tegen het per 1 juli 2019 stopzetten van de budgetsubsidie (350.000 euro) voor het faciliteren van amateurkunst en tegen de tarieven die zij in rekening mag brengen aan de amateurkunst en de sociaal culturele organisaties. Volgens de Speeldoos zouden deze tarieven te zijn laag om de kostprijs te dekken met als gevolg een exploitatietekort.

De commissie vindt de bezwaren ongegrond. ‘Het college heeft beleidsvrijheid bij het toekennen van subsidies. De tarieven vallen binnen die beleidsvrijheid. Van een professionele subsidieontvanger als de Speeldoos mag worden verlangd dat zij inspeelt op de subsidie die zij ontvangt.’ Ook het stopzetten van subsidie valt volgens de bezwarencommissie binnen de beleidsvrijheid van het college. 

Ontslagen

De commissie vindt de beëindigingstermijn van negen maanden redelijk. ‘Dit wordt voldoende geacht om de bestaande verplichtingen te kunnen afhandelen en personeel rechtmatig te kunnen ontslaan'. 

Of dit laatste daadwerkelijk nodig is, is nog de vraag. Stars on Stage is per 1 januari gestopt. De muziek-, dans-, en musicallessen worden inmiddels uitgevoerd door de nieuwe stichting MDM Vught. Wat er met het professionele theater gebeurt, is nog niet bekend.  Theater de Speeldoos is over de toekomst nog volop in onderhandeling met de gemeente. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch