Shahin Gheiybe in zijn video op Instagram
Volledig scherm
Shahin Gheiybe in zijn video op Instagram © videostill

Criminoloog over ontsnapte Gheiybe: ‘Hij geeft een dikke vinger aan de politie’

ROSMALEN - Hij probeert uit handen van de politie te blijven, maar plaatst ondertussen dagelijks video’s van zichzelf op Instagram. De ontsnapte gevangene Shahin Gheiybe pleit daarin voor zijn onschuld, terwijl hij eigenlijk nog elf jaar in de cel moet zitten. ,,Het is een dikke vinger aan de politie, want geloven in zijn eigen onschuld doet hij echt niet”, zegt criminoloog Jeroen van den Broek. 

Het is moeilijk te begrijpen wat er omgaat in het hoofd van Gheiybe, de man die twee mannen uit Den Bosch van dichtbij in hun buik schoot en 175.000 euro van hen afpakte tijdens een zakendeal. Dagelijks plaatst hij video's op zijn Instagram-kanaal, die zijn volgers en ook de politie zien. En dat allemaal vanuit zijn vluchtadres in vermoedelijk Iran. 

‘The world is mine’

Jeroen van den Broek, criminoloog en social media-deskundige.
Volledig scherm
Jeroen van den Broek, criminoloog en social media-deskundige. © Jan de Groen

Voor criminoloog Van den Broek, onderzoeker van sociaal mediagebruik onder jongeren, is het duidelijk: hij geniet van de aandacht en het feit dat hij zich onschendbaar waant in Iran. Op zijn Instagram-kanaal staat zelfs opmerkelijk bovenaan ‘the world is mine’. ,,Maar wat hij niet lijkt te beseffen, is dat hij zichzelf hiermee heeft. Want hoe meer hij de politie tart, hoe meer ze naar hem opzoek gaat.”

Iran hoeft Gheiybe niet aan Nederland uit te leveren, ondanks dat hij in Nederland een van de meest gezochte criminelen is. Dat hij maar video's van zichzelf blijft maken, waarin hij zegt onschuldig te zijn, ‘is voor de politie zeer provocerend’. ,,Hij snijdt zichzelf zo alleen maar in de vingers”, zegt Van den Broek. ,,De politie wil niets liever dan hem vinden en doet mogelijk nog beter haar best nu.”

Schreeuw om aandacht

Shahin Gheiybe in de instagram-video.
Volledig scherm
Shahin Gheiybe in de instagram-video. © Politie

Maar gelooft Gheiybe wat hij zegt in de video's? Hij zegt daarin onschuldig te zijn en dat de Nederlandse staat hem onterecht heeft veroordeeld. Maar hij zegt geen woord over wat hij jaren geleden in de rechtszaal zei. Toen bekende hij schuld. Maar nu zegt hij: ‘Op tv en in de kranten proberen ze mij zwart te maken, ze zeggen dat ik een gangster ben.’

,,Wat hij in zijn video's zegt, slaat nergens op”, zegt de criminoloog. ,,Natuurlijk weet hij wat hij gedaan heeft, maar het lijkt erop dat hij niet weet wat te doen met de aandacht.” Volgens de social media-onderzoeker verzint Gheiybe dan ook een reden, om maar iets te melden te hebben.

,,Zolang hij volgers heeft en likes krijgt, gaat hij door met het plaatsen van deze video's en stopt hij niet met het tarten van de Nederlandse politie.”

Tips stromen binnen

De politie neemt het de 35-jarige zeer kwalijk dat hij in de video’s op Instagram zichzelf als de onschuld zelve neerzet. ,,Schokkend hoe hij de feiten verdraait en dat hij lak heeft aan zijn slachtoffers en aan onze maatschappij”, zegt een politiewoordvoerder. ,,Hij heeft destijds bekend bij de rechters dat hij twee mensen heeft neergeschoten en hun geld heeft gepakt, maar kennelijk waant hij zich nu onaantastbaar in Iran.”

Volgens de Landelijke Eenheid zijn er al 18 tips binnengekomen over de Gheiybe na een uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond. 

 1. Nepverpleegkundige had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicitatie lopen
  PREMIUM

  Nepver­pleeg­kun­di­ge had na ontslag bij JBZ meteen alweer sollicita­tie lopen

  DEN BOSCH - Kort nadat de Bossche nepverpleegkundige begin april bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis was ontslagen, had hij alweer een sollicitatieprocedure lopen bij een welzijnsinstelling. Naar nu blijkt deed het JBZ pas op 14 mei - dat was zo’n zes weken na zijn ontslag - bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ‘melding van disfunctioneren’. Dat had volgens de regels binnen drie dagen moeten gebeuren.
 2. Woontorens van zeventig meter hoog rond waterplein met nieuwe lage Diezebrug in Bossche Stadsdelta
  PREMIUM
  UPDATE

  Woontorens van zeventig meter hoog rond waterplein met nieuwe lage Diezebrug in Bossche Stadsdelta

  DEN BOSCH - Nu een nietszeggend stukje Dieze in een redelijk troosteloze omgeving. Daar gaat verandering in komen. Een waterplein met een nieuwe lage Diezebrug moet de blikvanger van de Stadsdelta aan de Dieze in Den Bosch worden. Met daaromheen op de Kop van het Zand en Orthenpoort-Zuid torenflats van zeventig meter hoog en in totaal 1300 woningen. De Tramkade blijft voor een deel de speeltuin voor creatievelingen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch