D'n Elfde van d'n Elfde op maandag weer echt Bosch feestje: ‘Best lekker zonder mensen van boven de rivieren’

VIDEODEN BOSCH - Nu D'n Elfde van d'n Elfde op een doordeweekse dag valt, is het feestje weer echt van de Bosschenaren. Er zijn weinig mensen van ‘buitenaf’ gekomen en dat bevalt de Oeteldonkers goed.

,,Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar het is best lekker dat er geen mensen van boven de rivieren zijn”, zegt Dennis van Eeten onder de terrasverwarmers van Café Hart van Brabant. ,,Er is minder gezeik, het is veel rustiger. Iedereen hier kent het spelletje en komt niet alleen maar voor het bier.”

Een soort opwarmertje

Oeteldonk staat vandaag in het teken van ‘D’n Elfde van d’n Elfde’. Om precies elf over elf  ’s ochtends begint het carnavalsseizoen. Deze dag doet daarmee dienst als een soort opwarmertje voordat het daadwerkelijke feestgedruis in februari weer losbarst.  

Ook Ria Papavoine is blij met het Bossche feestje: ,,Dit is eigenlijk veel leuker zo op maandag. Het is echt Bosschenaren onder elkaar”, zegt zij.

Een propvolle Parade in Den Bosch zag dit jaar bij de opening van het carnavalsseizoen in Oeteldonk geen van de Sint-Jan af tokkelende Oeteldonkse vlag, maar twee reusachtige banieren met het thema van dit jaar: Oeteldonk binnenstebuiten. 

Dat kostte maandagochtend wel wat enige moeite omdat de wind vat kreeg op de banieren en het wat langer duurde voor écht alles goed hing. Oeteldonk maalde er niet om en trok de binnenstad in. Onder meer naar de Markt waar Oeteldonks burgemeester Peer van den Muggenheuvel de vlag in top trok en twee tenten, één in de vorm van een kerk, waar verschillende clubs optreden.

Volledig scherm
De Oeteldonkse kerk op de Markt voor het stadhuis. © Bart Gotink

Dat het seizoen losbarst op de elfde dag van de elfde maand is geen toeval. Elf wordt gezien als een gekkengetal en dat past wel bij carnaval. Daarbij zitten er altijd elf mensen in de carnavalsraad, die daarom (niet verrassend) de Raad van Elf wordt genoemd.  

Volledig scherm
In de rij om op de Korte Putstraat de elfde van de elfde te vieren. © Bart Gotink
Volledig scherm
11-11 in Oeteldonk, opening van het nieuwe carnavalsjaar © Bart Gotink
Volledig scherm
Het carnavalsseizoen in Oeteldonk is open, drukte bij 11-11 op de Markt. © Bart Gotink

In samenwerking met indebuurt Den Bosch