Volledig scherm
Toon Rooijmans te midden van zijn kinderen Ton (68) en Ingrid (63). © Chris Korsten

De 100-jarige Toon Rooijmans stoomt nog lekker eventjes door

DEN BOSCH - Roken is slecht voor de gezondheid, zeggen de doktoren. ,,Ja dat zeggen ze, maar ik heb nog nergens last van. Een sigaretje op z’n tijd vind ik heerlijk’’, benadrukt Toon Rooijmans uit Den Bosch. Gisteren werd-ie honderd jaar.

Gemiddeld paft Toon Rooijmans een sigaretje of tien à vijftien weg op een dag. ,,Zo'n beetje op alle gezellige momenten steek ik er eentje op. Dat wil zeggen vóór en na het eten, wanneer ik met anderen aan het kletsen ben, voor de tv, ga zo maar door’’, verduidelijkt Rooijmans, die nog altijd zelfstandig woont. ,,Ik draai nog steeds shaggies. Gewoon met de hand, zonder apparaat. Meestal zijn het van die lekkere strakke rokertjes. Hou niet van dikke toeters. Of ik toevallig in het verleden ooit met roken ben gestopt? Jazeker. Tussen twee sigaretten in...’’

Humor

Quote

Ik heb nog zó veel zin in het leven. Op naar de volgende honderd jaar!

Toon Rooijmans

Humor is een van z’n handelsmerken, blijkt ook nu weer. Ook staat hij bekend om zijn oneliners zoals ‘het gaat goed fout’ en ‘het gaat goed goed’. Dat laatste is tot op heden grotendeels van toepassing geweest op zijn leven. Als stempelmaker werkte hij bij Philips, AMP en IBM tot aan zijn pensioen. Hij is getrouwd met Maria van Heyningen, die momenteel de respectabele leeftijd van 93 jaar heeft. Uit het huwelijk kwamen twee kinderen voort, één kleinkind en twee achterkleinkinderen. Na zijn pensioen gaf hij zich over aan creatieve hobby's, waaronder schilderen en het schrijven van poëzie. Zijn bundel Jij bent moe en ik ben pa vormt het tastbare bewijs. Rooijmans tot slot: ,,Ik heb nog zó veel zin in het leven. Op naar de volgende honderd jaar!”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch