Volledig scherm
Waar het allemaal mee begon, de toenmalige cafetaria naast het café aan de Raadhuisstraat. © Privécollectie

De dynastie van 't Vosje: van cafetaria tot eetpaleis in Rosmalen

ROSMALEN - Veel is er veranderd sinds Ad en Gerda Vos hun eerste cafetaria begonnen. ‘t Vosje groeide in Rosmalen in een halve eeuw uit tot een begrip. ‘t Heet nu zelfs Eetpaleis, maar de populairste snacks bleven dezelfde: frikadel en kroket. 

Ad en Gerda legden in de Graafsewijk in Den Bosch bescheiden de fundamenten voor wat nu 't Vosje is. Aan het pleintje van de Pastoor Mutsaersstraat stond hun eerste friteszaak, de Inloop.  Ze zagen meer toekomst in Rosmalen waar ze na drie jaar aan de Raadhuisstraat een café met cafetaria lieten bouwen. Moeder Gerda hing boven het frituur, vader Ad schonk de borrels. 

Het gezin woonde boven de zaak, waar later nog een zaal bij kwam.  Peter Vos (56) en zijn broer Henk groeiden op tussen frietpannen en sausemmers. Niet vreemd dat zij in het spoor van hun ouders bleven: Henk is eigenaar van ‘t Vosje in Berlicum, Peter heeft sinds 1993 met zijn vrouw Dorien  ‘t Vosje aan de Raadhuisstraat in Rosmalen. Daar is jongste zoon Patrick ook werkzaam. Zij veranderden in 1997 de naam Eetpaleis ‘t Vosje. Eetpaleis? ,,Ja we wilden af van de naam friettent. Want dan zie je toch vooral een kar voor je. Die tijd waren wij voorbij. Ach, de meeste mensen zullen zeggen dat ze even naar ‘t Vosje gaan.”

Ook in de Groote Wielen

Ook de gelijknamige zaak in de Groote Wielen is van hem en Roy van Veghel (39). De dynastie van de Vossen reikt verder. Voor het gemak heet ook het restaurant op de Driesprong ’t Vosje. Daar zwaaien(klein)zoon Davy en vriendin Nanneke de scepter. En voordat Peter en Dorien de zaak in Rosmalen van hun (schoon)ouders overnamen, hadden een snackbar aan de Markt in de Bossche binnenstad. Vijf jaar lang. En die heette - het zal niet verbazen- 't Vosje.  

Ook wij willen beleving brengen

Verbouwingen en stijlveranderingen waren er de afgelopen jaren meerdere. Ook nu heeft 't Vosje het interieur aangepast. ,,Alles was eigenlijk nog goed”, zegt Peter. ,,Maar we willen continue vernieuwend zijn. Voor onszelf, voor het personeel.”  En voor de beleving van de gasten. ,,Gasten ja, geen klanten.” Want wie dacht dat beleving belangrijk is in grote winkelcentra, meubelboulevards en binnensteden, die heeft het wat Peter Vos betreft  mis. Ook ‘t Vosje moet beleving zijn. Niet alleen op het bord of in de hand; ook voor het oog.  

Van gezond tot glutenvrij

Regelmatig stak Peter Vos in het buitenland zijn neus op. Zijn zaken zijn strak georganiseerd, bestellingen worden uiterst efficiënt uitgevoerd. Op de loonlijst staan 13 vaste medewerkers, met deeltijders erbij zijn het er rond 70.  Cafetaria 2.0 noemt hij het het huidige concept. Frikadel en kroket zijn nog steeds de meest verkochte snacks. Maar het is al lang niet meer alleen fastfood in vele varianten. Op de menukaart steeds meer gezond eten, van broodjes en maaltijden, tot glutenvrij eten. In de keuken is een aparte plek waar alleen glutenvrij gebakken mag worden. En wie wil kan in de zaak van elk gerecht precies zien wat er in is verwerkt. Digitaal. 

Kruiden blijven familiegeheim

Alles? Bijna alles. Het enige wat Peter niet prijsgeeft zijn de kruidenmengsels die worden verwerkt in de zelfgemaakte snacks als kroket, gehaktstaaf en sauzen. Vader Ad bedacht ze ooit en dat blijft voorlopig het best bewaarde familiegeheim.

Volledig scherm
© privéfoto
Volledig scherm
Peter en Dorien hadden ook op de Markt in Den Bosch 't Vosje © Privécollectie
Volledig scherm
V.l.n.r. Ad, Gerda, Dorien, Peter en Davy. © Privécollectie

In samenwerking met indebuurt Den Bosch