Volledig scherm
Johan Mees stadsbioloog van de Gemeente Den Bosch. © copyright Marc Bolsius

De stad van... Johan Mees: 'Ook Europees gezien heeft de Moerputten zeldzame natuur’

Zo 19 mei Johan Mees is al tien jaar stadsecoloog namens de gemeente Den Bosch. "De natuur helpt tegen stress.”

Door Jarry Popelier

,,Ik zit net naar drie reeën te kijken", zegt Johan Mees (48), vlak voor het handenschudden. "Zo dichtbij de stad, dat is toch prachtig?" Hij zit op een bankje aan de rand van het Bossche Broek. Vanochtend was hij hier ook. Om zeven uur gaf hij aan 25 ambtenaren een vogelexcursie. Mees is stadsecoloog, maar boven alles natuurliefhebber. 

,,Soms ga ik in mijn eentje tegen een boom zitten. Intunen in de natuur. Dat is niks zweverigs, gewoon contact maken met de natuur. Dat zouden meer mensen moeten doen, is heel goed tegen de stress. Het mooie is dat als je alleen bent, alles op een gegeven moment begint te bewegen. Vogels, eekhoorns, soms een hert."

Een vlinder in Tokyo

De liefde voor natuur zat er al vroeg in. ,,Ik ben geboren op de Muntel, al snel verhuisden we naar de Donk. De Reit en Maaspoort waren er toen nog niet, dus je liep zo de polder in. Ik was altijd buiten, van alles aan het ontdekken. Zo is de liefde ontstaan. Al was mijn opa veldwachter, dus misschien zit het wel gewoon in de genen."

Laatst was Mees in Tokyo. De wolkenkrabbers en flikkerende lcd-schermen schreeuwden om zijn aandacht, maar ze verloren het van een vlinder. ,,Daar wonen 32 miljoen mensen. Ik liep op het drukste punt van de stad en toen zag ik opeens die vlinder. Ik ben 'm gevolgd want was heel benieuwd waar die zijn voedsel vandaan haalde. Bleek er tussen de wolkenkrabbers een klein bosje te zijn, waar die kon drinken uit een bloem. Dat vond ik mooi."

Toch was Mees blij toen hij weer thuis was, want ja, hij noemt Den Bosch absoluut een 'natuurrijke' stad. De Heinis, Maasuiterwaarden, Koornwaard, de eendenkooi bij het Engelenmeer; hij kan er meeslepend over vertellen. ,,Maar ecologisch gezien vind ik de Moerputten het mooiste gebied. Het is het enige gebied in Nederland waar het pimpernelblauwtje nog leeft, een zeldzame vlindersoort. Je hebt er ook nog oude hooilandjes en bijzondere plantensoorten. Ook op Europees niveau vind je er zeldzame natuur."

Trots op...

,,Qua biodiversiteit gaat het natuurlijk niet zo goed in de wereld, maar het is niet alleen maar treurnis. In Den Bosch is de bever teruggekeerd en ook vogels als de slechtvalk en lepelaar zien we vaker. Als stadsecoloog heb ik drie belangrijke taken: bestaande natuur beschermen, nieuwe natuur ontwikkelen en anderen hierover adviseren. Zonder mezelf op de borst te kloppen: in de stad zien we steeds meer natuur, bloemenlinten, ecologische slootkanten en vogelbosjes. Die hebben we de afgelopen jaren samen met bewoners aangelegd. Dat willen we uitbreiden, want er is nog genoeg te doen in de stad."

 1. Kaaihal tóch gebruiken als tijdelijk theater, tegen wil van B en W Den Bosch in
  PREMIUM

  Kaaihal tóch gebruiken als tijdelijk theater, tegen wil van B en W Den Bosch in

  DEN BOSCH - Het Theater aan de Parade wil de nieuw te bouwen Kaaihal op de Tramkade in Den Bosch toch gebruiken als tijdelijk theater. Maar dan moet wél definitief bekend zijn wanneer het huidige theater gesloopt wordt. En moet de nieuwe er op dat moment ook staan. Daarmee houden directie en bestuur van het theater, tegen de zin van het college van B en W in, vast aan de Kaaihal als tijdelijk theater.
 2. Dakloze man bij Bossche Kruidvat betrapt bij 
stelen van 25 pakken koffie: ‘Meneer blijft maar doorgaan’
  PREMIUM

  Dakloze man bij Bossche Kruidvat betrapt bij stelen van 25 pakken koffie: ‘Meneer blijft maar doorgaan’

  DEN BOSCH - Pakken koffie zijn een favoriete buit van winkeldieven. Bij een heler hopen ze er nog iets voor op te strijken. Met het stelen van één pak kom je niet ver. Daarom ging een Bosschenaar (53) er twee maanden geleden bij een Kruidvat-filiaal aan de Hoge Steenweg vandoor te gaan met 25 pakken. Het viel beveiligers op dat hij met een lege Big Shopper binnenkwam en zonder te betalen vertrok met een uitpuilend exemplaar. De man stond deze week terecht bij de politierechter.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch