Lidwien van Noorden.
Volledig scherm
PREMIUM
Lidwien van Noorden. © copyright Marc Bolsius

De stad van... Lidwien van Noorden: ‘Het Bevrijdingsfestival hoort niet achter hekken’

Lang vond nachtburgemeester Lidwien van Noorden (62) Den Bosch een wat ingedutte stad, maar nu is ze blij met de Tramkade en het aantal festivals. ,,Maar voor je het weet dut het weer in en zijn we weer de stad van de behoudende rijken. We hebben maar drie of vier tenten met een nachtvergunning, dus jongeren komen wel te kort. Die gaan naar Tilburg of Eindhoven, als het lukt.”

Quote

Het is belangrijk dat er nachtelij­ke broedplaat­sen zijn

,,Het nachtvervoer mag wel wat beter. Als je vanuit de Maaspoort naar de stad wil met de bus ben je gedwongen om vroeg naar huis te gaan. Je moet als stad niet alleen aantrekkelijk zijn van zeven tot zeven, dat je daarna alleen nog de kroeg in kan. Het is ook belangrijk dat er nachtelijke broedplaatsen zijn. Dat was er bij De Drie Mollen en GZG, maar dat verdwijnt en dan komen er vreselijk dure gezinshuizen te staan. Daar gaat een stad kapot aan. Je hebt meer diversiteit en dynamiek nodig.”

Naast nachtburgemeester is Van Noorden kunstenares. Tot en met 26 mei exposeert ze haar werk in de galerie bij KuBra. ,,Ik adviseerde gemeentes in Noord-Brabant over jeugdvraagstukken op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs. Maar drie jaar geleden ben ik wegbezuinigd. Ik solliciteerde, maar ze vonden me al snel te oud en mijn cv te flink. Toen dacht ik: ik heb 42 jaar gewerkt, nu word ik fulltime kunstenares. Ik ben al mijn hele leven bezig met kunst, nu heeft het de volle aandacht.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch